Sofia fejkade sin egen begravning för att slippa exet

De fick samhällets hjälp att gå under jorden och måste leva på hemlig adress och med påhittad livshistoria.
Nu protesterar de mot systemet.

Aftonbladets Kerstin Weigl har träffat 27 av dem i reportageserien ”Gömda kvinnor”.

Sofia var säker på att förföljaren skulle leta så länge hon levde.

Men om han trodde att hon är död?

Så uppstod planen att arrangera en falsk begravning.

De levde tillsammans under flera år, tills mannen en gång skadade henne mycket allvarligt. Läkaren trodde inte på Sofias historia att hon skulle ha ramlat. Hon började berätta om våldet, och lyckades komma ur relationen. Den första tiden låtsades hon bo kvar på gamla adressen. Tiden gick men han slutade inte söka henne. Det skrämde Sofia.

Sofia berättar att en av vännerna sa på skoj, ”men om du spelar död?” Tanken bet sig fast. Vännerna spånade fram ett scenario.

De visste att förföljaren följde en viss grupp på Facebook, för en förening. Där lade de ut nyheten att deras kvinnliga vän var död. De berättade vilket datum begravningen skulle ske och gjorde upp om att träffas på kyrkogården.

De lät publicera en falsk dödsannons, där stod att begravningen skulle ske ”i stillhet”.

På den angivna dagen samlades några av dem på kyrkogården, på platsen där en helt annan god vän vilar. Vännerna ställde sig skuldra vid skuldra med sänkta huvuden och hoppades att förföljaren hade varit tillräckligt nyfiken för att ha tagit sig dit. Han var känd för att spionera. Om inte skulle han säkert se foton av ”begravningen” på sociala medier.

Illusionen höll inte länge. Sofia säger att efter två år förstod hon att han hade börjat leta igen.

Ytterligare några år har gått. Hon har flyttat långt. Skatteverket folkbokförde henne på en industritomt. Brev går till poste restante.

Hon bytte namn ännu en gång. Hon spred ett rykte om att hon bodde i en helt annan stad, och han tycks ha slagit sig ner där.

– Nu vet ingen var jag bor, inte ens barnen, och jag bjuder aldrig någonsin hem någon. 


PODD Hotade och gömda - nu gör de uppror

I dag lever över 800 kvinnor gömda i Sverige. De flesta av dem gömmer sig från en hotfull och i vissa fall våldsam exman. Men nu har flera av de gömda kvinnorna tröttnat. De har börjat med uppror och gör sig hörda för att myndigheter och allmänhet ska vakna och förstå vad som pågår, för att försöka få till en förändring. Hur är det att leva som gömd kvinna i dag och vilket ansvar tar myndigheterna? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

PODD Gömda kvinnor – en serie av Kerstin Weigl
* Lyssna på avsnitten här!

Läs också!

Publisert:

LÄS VIDARE