Julia, 14, överlevde kraschen: ”Tänker på kompisarna”

Julia Hellman, 14, överlevde bilkraschen i Sundsvall där fyra unga dog.

Hon minns ingenting av händelsen och vårdas fortfarande på sjukhus för svåra skador.

– Hon tänker mycket på sina kompisar som inte klarade sig, säger mamman Jessica Hellman.

I bilolyckan i Sörfors, utanför Sundsvall, dog fyra pojkar som alla var i 16-årsåldern.

Tillsammans med Julia Hellman och en 19-årig kvinna, som också skadades svårt, var de på väg hem efter att ha besökt bilträffen i Hassela.

– Julia minns bara att de spelade musik i bilen och skrattade och hade kul i bilen. Sen blev allt svart, säger mamman Jessica Hellman.

Polisen misstänker att bilen höll en hastighet på 120 kilometer i timmen när den kom av vägen i en kurva – och kraschade in i skogen.

– När Julia vaknade upp hängde halva kroppen ut genom rutan fast hon hade bälte på sig. Hon hade jätteont och skrek i panik, säger Jessica Hellman.

Julia Hellman, 14, överlevde bilkraschen i Sundsvall. Bilden är tagen före olyckan.
Julia Hellman, 14, överlevde bilkraschen i Sundsvall. Bilden är tagen före olyckan.
Vid tretiden på natten körde bilen av vägen och hamnade i skogen.
Vid tretiden på natten körde bilen av vägen och hamnade i skogen.

”Var fruktansvärt”

Mamman berättar om det fruktansvärda ögonblicket när hon fick samtal om att hennes dotter varit med om en svår bilolycka.

– Chocken man får när ambulansen ringer och säger att ens barn varit med om en bilolycka är det värsta samtal man kan få. Jag flög ju upp ur sängen, kastade på mig kläderna och satte av mot sjukhuset, säger Jessica Hellman.

Mamman berättar att att hon fick lämna beskedet om hur det gått för kompisarna till Julia när hon låg på sjukhuset.

– Det var ju fruktansvärt. Hon frågade direkt hur det var med de andra och då var jag tvungen att berätta att alla pojkarna hade avlidit, säger mamman.

Mamman berättar att hon ofta tänker på familjerna som blev av med sina söner.

– Det är så fruktansvärt tragiskt för de andra att de inte fick behålla sina barn. Jag är jätteledsen över det.

Hon har kontakt med de andra föräldrarna och de stöttar varandra så gott det går.

– Vi hade ändå barn i samma bil och jag vill att de ska veta att jag finns för dem. Nu blev det olika utgång för alla och där känner jag att jag aldrig kan sätta mig in i hur det är att mista sitt barn, säger Jessica Hellman.

Jessica Hellman berättar om chocken när ambulanspersonalen ringde och meddelade att dottern Julia råkat ut för en bilolycka.
Jessica Hellman berättar om chocken när ambulanspersonalen ringde och meddelade att dottern Julia råkat ut för en bilolycka.

Pratar dagligen

Efter olyckan flögs Julia till Akademiska sjukhuset i Uppsala där hon bland annat fick specialvård för frakturer i bäckenet. Utöver det har hon frakturer i skallen, ryggraden, benen samt inre skador på flera organ.

Trots de omfattande skadorna mår Julia bättre nu och har fått flytta till sjukhuset i Hudiksvall.

– Hon mår inte bra psykiskt men kroppsligt är det bättre på så vis att ryggmärgsbedövningen gör att hon inte känner smärtan på samma sätt som hon gjort tidigare.

Mamman berättar att hon och dottern pratar dagligen om det som har hänt.

– Det är något som måste bearbetas. Hon tänker mycket på sina kompisar som har dött. Det är mycket för henne men vi tar en dag i sänder och hoppas att hon ska kunna komma hem om några veckor, säger Jessica Hellman.

Publisert:

LÄS VIDARE