Rätten: Mamman har vållat treåringens död

TT

Publicerad 2020-06-05

Under rättegången har mamman till den treåriga flickan som hittades död i en lägenhet den 30 januari förnekat brott.

Den treåriga flickan hittades död i januari i ett fall som fått stor uppmärksamhet. Nu slår tingsrätten fast att mamman har vållat flickans död av oaktsamhet.

– Hon är lättad över att inte längre vara misstänkt för de uppsåtliga brott som hon var åtalad för, säger mammans försvarsadvokat Per Oehme.

Mamman har vållat flickans död genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus, enligt Norrköpings tingsrätts beslut på fredagen.

Per Oehme anser att det intressanta i det här beslutet är vad tingsrätten inte har funnit övertygande bevisning om.

– Det vill säga att det inte är mord, inte grovt vållande, inte synnerligen grov misshandel och inte brott mot griftefriden. Det är alltså inget uppsåtligt brott. Det är ett vållandebrott som endast handlar om att hon inte har ringt 112 eller tagit flickan till sjukhus och det efter att det hänt, säger Per Oehme.

Förordnar undersökning

Norrköpings tingsrätt anser att det finns skäl att förordna om rättspsykiatrisk undersökning av kvinnan för att kunna bedöma om det finns medicinska förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård och bedöma om hon har begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Därför förordnar tingsrätten om rättspsykiatrisk undersökning av henne.

– Jag har ingen kommentar till det annat än att det föreslogs i den så kallade paragraf 7-undersökningen. Det är väldigt ovanligt att tingsrätten inte följer en sådan rekommendation, säger Per Oehme.

Fortsatt förhandling

Den rättspsykiatriska undersökningen ska redovisas inom fyra veckor och sedan ska fortsatt huvudförhandling hållas.

TT: Kommer du att begära att din klient ska försättas på fri fot nu?

– Nej, för då kommer hon inte att komma till någon stor rättspsykiatrisk undersökning. De gör det bara på häktade personer på grund av coronasituationen. Det enda hon sitter häktad för är så kallad flyktfara – de är rädda att hon ska ta livet av sig om hon försätts på fri fot, säger han.

Kammaråklagare Anna Lander lämnar inga kommentarer till tingsrättens beslut. Enligt Åklagarmyndighetens presstjänst kommer hon att kommentera fallet först när dom har fallit.