176 döda i flygkrasch i Iran

Befälhavaren om flygkraschen: Hade hellre dött

Av: 

Ebba Thornéus

TT

NYHETER

Iran sköt av misstag ner det ukrainska passagerarplanet.

Nu tar befälhavaren Amir Ali Hajizadeh personligen på sig ansvaret och uppger att personen som sköt bara hade tio sekunder på sig att ta beslutet.

– Jag önskar att jag vore död , säger han i iransk stats-tv.

Beskedet att den iranska militären låg bakom nedskjutningen av det ukrainska passagerarplanet kom tidigt på lördagsmorgonen.

Strax efter gick den högste befälhavaren för det iranska revolutionsgardets luftrumsdivision, Amir Ali Hajizadeh, ut och tog personligen på sig skulden.

– Jag önskar att jag vore död och inte hade behövt bevittna en sådan händelse, säger han i ett uttalande som sändes i iransk stats-tv.

Amir Ali Hajizade i juni 2019.

Hade tio sekunder på sig

Han förklarar att flygplanet misstagits för en kryssningsrobot och att personen som sköt bara hade tio sekunder på sig att besluta om att öppna eld eller inte.

På grund av störningar i kommunikationssystemet var personen tvungen att fatta beslutet själv, uppger Hajizadeh enligt nyhetsbyrån AFP.

Hajizadeh tillägger att han accepterar alla beslut som fattas kring hans framtid.

Enligt ett tidigare uttalande från Irans militär misstogs flygplanet, en Boeing 737, för ett fientligt mål som ska ha flugit nära en militärstrategiskt viktig plats.

Även andra plan hade vid tidpunkten upptäckts i närheten av strategiskt viktiga platser enligt militären, vilket lett till att man gått upp i ytterligare beredskap,

Men enligt Ukrainas utrikesminister Vadym Prystajko följde det nedskjutna flygplanet sin normala rutt.

”En handling som måste fördömas”

Tidigare på lördagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen kräver att Iran samarbetar utan inskränkningar i den fortsatta utredningen.

“Att planet skjutits ned är fruktansvärt och förfärande. Att ett civilt flygplan skjutits ned – oavsett om det skett av misstag eller ej – är en handling som måste fördömas och som Iran måste ta fullt ansvar för också i relation till de drabbade”, säger statsministern enligt TT.

Även utrikesminister Ann Linde (S) fördömer nedskjutningen.


PODD Sköt Iran ner det kraschade flygplanet?

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily går vi igenom de nya uppgifterna om planet som störtade utanför Teheran i Iran. Kan Iran ha skjutit ner planet - har man i så fall gjort det medvetet eller av misstag - och hur påverkar det egentligen konflikten mellan USA och Iran. Gäst i avsnittet är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Fixa slitna hårtoppar efter semestern! Nu 25% rabatt på den populära hårkuren K18.

Extern länk från MEDS

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

176 döda i flygkrasch i Iran

LÄS VIDARE

Iran erkänner: Sköt ner planet av misstag

ÄMNEN I ARTIKELN

176 döda i flygkrasch i Iran

Iran

Amir Ali Hajizadeh

Stefan Löfven