Efterträdaren: Vi ska driva bort USA

Den nya toppgeneralen säger att han kommer fortsätta på martyren Soleimanis inslagna väg.

Målet: Att driva bort USA från regionen.

– Iran kommer att ta sin hämnd. De kommer att ta tid på sig bestämma när och hur, säger Rouzbeh Parsi, Mellanösternexpert vid UI.

I dag hålls en stor begravningsceremoni för Qassem Soleimani i Teheran. Den högste befälhavaren för det iranska Revolutionsgardets specialstyrka Quds dödades i fredags av en amerikansk drönarattack i Bagdad.

Tre dagars landssorg utlystes i Iran.

– Det som gör honom unik är att han var osedvanligt populär bland breda lager – trots att han tillhörde revolutionsgardet. På något vis blev hans person associerad med det yttre försvaret snarare än det inre förtrycket. Och det gör att enorma mängder människor gett sig ut på gatorna, säger Rouzbeh Parsi, chef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet.

CNN:s korrespondent rapporterar att många demonstranter vill se en hård hämnd mot USA, och att rop om ”död åt USA” hörs i Teheran.

Detta är efterträdaren

Världen håller andan inför hur Iran kommer hämnas Soleimanis död.

– Galne Trump, tro inte att allt är över efter min faders martyrskap, säger befälhavarens dotter Zeinab Soleimani i ett tv-sänt tal, rapporterar TT.

I går raketbesköts USA:s ambassad i Bagdad. Donald Trump skrev omedelbart på Twitter att USA kommer slå tillbaka snabbt, med full kraft – ”och kanske oproportionerligt”. Presidenten säger sig också ha pekat ut 52 mål som är redo att attackeras.

Esmail Qaani har tagit över som Irans nye toppgeneral. I statliga medier lovar han att fortsätta på Soleimanis inslagna väg, med målet att få bort USA från Persiska viken.

– Esmail Qaani har inte synts alls lika mycket som Suleimani, men har varit hans ställföreträdande i cirka 20 år. Qaani har jobbat mer österut, såsom Irans relation till Pakistan och Afghanistan, säger Rouzbeh Parsi, chef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet.

”Ingen kan sia om hämnden”

I attacken mot Soleimani dödades även en irakisk milisledare. Parlamentet i Irak antog i går en resolution om att kasta ut USA:s militär från landet. Bedömare menar att USA och Iran länge bedrivit ett lågintensivt proxykrig på irakiskt territorium.

– Irans mål har varit att få USA att lämna regionen, alternativt göra det så svårt som möjligt för USA att verka. Och det har vi framförallt sett i Irak, där Suleimani varit ansvarig genom att bidra till att bygga miliser, säger Rouzbeh Parsi.

Läget är fortsatt mycket spänt mellan Iran och USA. Iran har utlovat en hämnd, men lär undvika en konfrontation som leder till krig, tror Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi.

– En av deras högsta militära officerare har blivit dödad. Nu kommer de ta en hämnd, och den hämnden kommer de att ta på den amerikanska militären och dess tillgångar. Det är i iallafall så de antytt än så länge. Men när det sker och hur stort det blir, det tror jag inte att någon kan sia om.

Publisert:

LÄS VIDARE