Naturvårdsverket

Minst 22 laviner i Vindelfjällen

Av: 

TT

Lavinfaran är stor i västra Vindelfjällen. Arkivbild.
Lavinfaran är stor i västra Vindelfjällen. Arkivbild.

NYHETER

Under söndagen gick minst 22 laviner i Vindelfjällen, rapporterar P4 Västerbotten. Hårt väder råder i många delar av de svenska fjällen.

I Vindelfjällen handlar det om laviner som startats av naturen själv.

– Det sticker ut att det är 22 laviner observerade på en dag, säger Johan Ekenstam, områdesansvarig för lavinprognoser i västra Vindelfjällen, till radion.

Dessutom var sikten dålig under observationsrundan som gjordes under söndagen och fler laviner tros ha utlösts på kalfjället, säger Ekenstam.

Lavinerna har gått i brant terräng och pistade skidnedfarter är inte i riskzonen. Just nu råder stor lavinfara, den fjärde nivån på en femgradig skala, i västra Vindelfjällen vilket innebär att all vistelse i lavinterräng avråds, enligt Naturvårdsverkets lavinprognoser. Anledningen är ganska kraftiga skiftningar i väder och temperatur de senaste dagarna.

I Kittelfjäll har det hårda vädret gjort att skidanläggningen stängt sina liftar upp på fjället. Innan anläggningen kan öppnas igen måste lavinfaran sprängas bort, vilket kan ta tid på grund av den dåliga sikten och hårda blåsten, skriver SVT Västerbotten.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hård vind med nederbörd längs hela den svenska fjällkedjan, förutom Dalafjällen.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Minst åtta dödade av lavin i Turkiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Naturvårdsverket

Laviner

Kittelfjäll

Västerbotten