Kvinnorna i Jehovas vittnen berättar

Lena ville varken polisanmäla eller skilja sig från en man som våldtagit och misshandlat henne i åtta år.

Redan som barn fick hon lära sig att äktenskapsproblem och brott skulle lösas internt inom församlingen.

– Om man är uppvuxen inom Jehovas vittnen har man blivit hjärntvättad en hel livstid. Det är fruktansvärt att man inte får ta emot den hjälp som finns i samhället.

Under hösten har Aftonbladet granskat Jehovas vittnens interna regelbok, och pratat med avhoppare som berättar om ett parallellt rättssystem där församlingens äldstebröder har tagit lagen i egna händer.

Fyra kvinnor – från olika församlingar i Sverige – berättar att de har varit utsatta för övergrepp i nära relationer på 90-talet och början av 00-talet. 

Alla har inledningsvis kontaktat äldstebröderna för att få hjälp.

– Det var aldrig någon som sa att jag skulle kontakta polisen eller socialen. Att vända sig till de världsliga myndigheterna var som att vända sig till satans värld, säger Lena.

”Extremt patriarkal organisation”

De fyra kvinnornas berättelser är bara toppen av ett isberg. Roger Carlsson, en tidigare äldstebroder, säger att han känner till minst 50 fall av övergrepp mot kvinnor som aldrig har polisanmälts.

– Jehovas vittnen är en extremt patriarkal organisation. Jag har pratat med kvinnor som har varit utsatta nyligen och aldrig hört att man har uppmuntrat dem till att polisanmäla.

En annan tidigare äldstebroder säger att de slutna trossamfundet har luckrats upp marginellt de senaste åren, men att Guds lag fortfarande står över den sekulära när det ställs på sin spets.

Han tror att Jehovas vittnen har blivit pressade till att göra vissa ändringar efter omfattande kritik och nämner Australien som ett exempel.

Där visade en statlig utredning att Jehovas vittnen låtit bli att rapportera över tusen misstänkta fall av sexuella övergrepp mot barn.

Samtidigt har Sveriges regering – så sent som i oktober i år – godkänt Jehovas vittnens ansökan om att bli berättigat statsbidrag.

LÄS ALLA DELAR I ”KVINNORNA I JEHOVAS VITTNEN” HÄR:

Publisert:

LÄS VIDARE