Qassem Soleimani

Nytt flyganfall i Irak – Iran hotar med hämnd

Av: 

Ebba Thornéus

TT

NYHETER

Ett nytt flyganfall mot milisgruppen Hashed al-Shaabi har utförts i Irak.

Nu hotar Irans FN-ambassadör att landet kommer slå tillbaka.

– Det kommer definitivt att bli en hämnd, en hård hämnd, säger ambassadören till CNN.

Enligt irakisk stats-tv var målet för den nya attacken en person i ledarskapet i Hashed al-Shaabi och källor till tidningen Newsweeks uppger att det är “högst sannolikt” att Shubul al-Zaidi, ledare för Imam Ali-brigaderna, dog i bombningen.

Men enligt milisgruppen befann sig bara vårdpersonal i konvojen som angreps i närheten av Taji-arenan norr om Badgad, strax efter 01, lokal tid.

Totalt dödades sex personer och tre är kritiskt skadade, enligt en irakisk armékälla för Reuters.

Ökade spänningar

Återigen anklagas USA för att ligga bakom attacken som är den andra som godkänts av president Donald Trump det senaste dygnet.

Under natten mot fredag dödades den irakiske Hashed al-Shaabi-ledaren Abu Mahdi al-Muhandis tillsammans med den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i ett amerikanskt drönaranfall i Irak.

Fredagens attack har ökat spänningarna i regionen, och i ett brev till FN:s säkerhetsråd skriver Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi att landet förbehåller sig rätten till självförsvar. Ambassadören beskriver att attacken mot Soleimani var ett uppenbart exempel på statsterrorism och ett grovt övergrepp av de grundläggande principerna av internationell lag.

”Kommer bli en hård hämnd”

– Vi kan inte bara blunda åt vad som hände i går kväll. Det kommer definitivt att bli en hämnd, en hård hämnd, säger ambassadören till CNN.

Han säger även att svaret på ett millitärt agerande är militärt agerande.

– Av vem? När? Var? Det får framtiden utvisa, säger han till CNN.

FN:s generalsekreterare António Guterres har uttryckt djup oro över den förvärrade situationen i regionen efter fredagens attack.

”Det här är ett tillfälle då ledare måste använda maximal återhållsamhet. Världen har inte råd med ännu ett krig i Gulfen”, säger han i ett uttalande.

”Inte så hjälpsamma”

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har i sin tur uttryckt besvikelse inför att landets allierade i Europa, som Storbritannien, Tyskland och Frankrike, också uttryckte oro över attacken.

– Européerna har inte varit så hjälpsamma som jag hade önskat att de kunde vara. Britterna, fransmännen och tyskarna måste alla förstå att vad vi gjorde, vad amerikanerna gjorde, räddade liv i Europa också, säger han till Fox News.

Washington har ännu inte kommenterat den senaste attacken.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Qassem Soleimani

LÄS VIDARE

Spelet bakom: Då bestämde sig Trump för att döda generalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Qassem Soleimani

Donald Trump

Mike Pompeo

António Guterres