Ny studie: Malmö mer generösa med socialbidrag

avAftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Foto: TT
I Malmö är det enklare att få socialbidrag jämfört med i Stockholm och Göteborg.

Bidragsfusk bekämpas inte och bidraget varierar – beroende på var i Malmö du bor.

Så lyder domen mot socialförvaltningen i en ny studie.

I Malmö är det enklare att få socialbidrag jämfört med i Stockholm och Göteborg. Det visar både en granskning som kommunens revisorer gjort – och en ny studie från Stockholms universitet.

Dessutom visar den nya studien att bidragsfusk inte bekämpas i Malmö, på samma sätt som i andra städer. Sammanlagt betalar kommunen ut över en miljard kronor – det vill säga – tio procent av Sveriges samlade socialbidragsbelopp, varje år.

Har vetskap om fusk – men agerar inte

Flera socialsekreterare har intervjuats av kommunens egna revisorer. Den samlade bilden av intervjuerna visar att: Malmö i vissa fall är ”mer generös än vad som krävs”, till exempel mot barnfamiljer, ensamkommande barn och familjer som inte har tillstånd att vistas i Sverige.

Malmö stads revisorer skriver i sin rapport att de ser mycket allvarligt på resultatet av sin granskning som även visar att det inte finns något organiserat arbete för att bekämpa fusk – trots att socialtjänsten har vetskap om falska hyreskontrakt och bidragstagare som gömmer inkomster från svartjobb.

Betalar ut mer i bidrag än andra städer

Samtidigt visar den pågående undersökningen vid Stockholms universitet att Malmös socialsekreterare är mer generösa än kollegorna i Stockholm och Göteborg.

I studien har över 1 000 socialsekreterare från hela landet fått fattat beslut i flera påhittade socialbidragsfall. Enligt studien, som Sydsvenskan tagit del av, är socialsekreterarna i Malmö mer benägna att säga ja till socialbidrag jämfört med sina kollegor i Stockholm och Göteborg. Dessutom betalar de ut mer pengar än vad riktlinjerna säger.

Malmös generösare syn på socialbidrag gör att socialtjänsten i Malmö går back varje år. Förra årets underskottet prognostiserades exempelvis till 200 miljoner kronor, skriver Sydsvenskan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM