Nora Rios har fått sitt stora genombrott i SVT-serien ”Kalifat”

Sista avsnittet går på söndag

avJoanna Górecka

Publicerad:
Uppdaterad:

SVT:s succéserie ”Kalifat” är Nora Rios, 20 stora genombrott. Skådespelerskan, som är uppväxt i Uppsala, berättar om en känslomässigt utmanande roll.

– Jag har investerat oerhört mycket av mig själv i den här rollen, berättar Nora Rios.

Foto: Johan Paulin/SVT
Nora Rios från Uppsala gör en av huvudrollerna i SVT-serien ”Kalifat”.

I den omdebatterade SVT-serien ”Kalifat” har vi följt en rad kvinnoöden i skuggan av religiös fanatism. Pervin, som är fast i IS-fästet Raqqa, Säpo-agenten Fatima, och Sulle och Lisha, två tonårssystrar som radikaliseras tillsammans med kompisen Kerima. Sedan första avsnittet släpptes den 12 januari har serien oavlåtligt toppat listorna över de mest sedda svenska TV-produktionerna och dryftats hett på flera svenska debattsidor.

I rollen som 15-åriga Sulle ser vi Uppsalabördiga Nora Rios. Skådespelerskan som numera bor i Stockholm beskriver inspelningen av serien som en oerhört givande men tuff erfarenhet.

– Det har varit jättekul. Jag har jobbat så länge med det här, lagt ner väldigt mycket tid, engagemang och känslor. Jag har investerat oerhört mycket i den här rollen, investerat hela mig. Det har tagit väldigt mycket, men det har gett oerhört mycket också. Nu har det ju gått ett år sedan vi spelade in och det är fantastiskt att se slutprodukten, säger Nora Rios.

Foto: Johan Paulin/SVT

Oerhört krävande roll

20-åringen beskriver rollkaraktären Sulle som väldigt sökande. En tonåring som söker efter sig själv, precis som alla tonåringar men hamnar i klorna på en manipulativ person med en dold agenda.

– Hon försöker hitta sin plats och tillhörighet. Det resulterar också i ett religiöst sökande. Mitt i det här kommer hon i kontakt med elevassistenten Ibbe som radikaliserar henne och för in henne på en helt annan väg än den som hon egentligen är ute efter. Ibbe ser henne, bekräftar henne och lurar henne, säger Nora Rios och berättar att hon la ner mycket tid på att läsa på under förberedelserna inför rollen.

– Jag har lärt mig så otroligt mycket av att researcha kring karaktären. Jag läste på väldigt mycket om IS och radikalisering, kring hennes sammanhang och den relationen som hon har till sina föräldrar. Det har varit väldigt givande att lära sig genom att jobba.

Lättnad att sista avsnittet sänds

Vilken var den största utmaningen med att spela Sulle?
Sulle har väldigt många extremt emotionellt starka scener där hon ställs inför situationer som är väldigt angelägna på riktigt. Det är inte vanligt tonårstjafs, det är bråk som handlar om att hon riskerar att bli bortgift och om radikalisering, hon ger sig av till Syrien. Det handlar om liv och död. Det är extremt stora saker som händer en väldigt ung person. Att gestalta konflikterna hos Sulle har vart väldigt krävande, det var den tuffaste utmaningen.

Hur känns det inför att sista avsnittet ska sändas?
– Skönt! Skön att allt kommer ut, skönt att alla får se klart serien.Det har varit väldigt kul att gestalta en så spännande karaktär, att få jobba med ett så spännande manus för en så spännande serie. Det känns skitroligt. Men det är också en lättnad på ett sätt — nu är det gjort, nu är det sänt, haha.

Vad händer härnäst?
Det får jag nog inte berätta riktigt än, men det är grejer på gång!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM