Riksrätt mot Donald Trump

Trumpförsvar: Valpåverkan ett allmänintresse

Av: 

TT

På fredagen väntas den amerikanska senaten rösta i frågan om vittnen ska kallas in i riksrättsprocessen mot president Donald Trump.
På fredagen väntas den amerikanska senaten rösta i frågan om vittnen ska kallas in i riksrättsprocessen mot president Donald Trump.

NYHETER

Även om USA:s president Donald Trump skulle ha försökt påverka valutgången genom påtryckningar mot Ukraina att utreda hans politiske rival är det inget som kan leda till en fällande dom.

Detta eftersom en valseger för Trump ligger i allmänhetens intresse. Så argumenterar i alla fall hans försvarare under riksrättsrättegången i senaten.

Advokaten Alan Dershowitz fick många att höja på ögonbrynen i senaten när han hävdade att Trump inte kan åtalas för maktmissbruk. Presidenten anser nämligen att han agerar i allmänhetens – inte i eget – intresse.

– Om en president gör någonting han anser kommer att hjälpa honom att bli vald, i allmänhetens intresse, kan det inte handla om den typ av quid pro quo (krav på en motprestation) som resulterar i riksrätt, sade Dershowitz inför de 100 senatorerna på torsdagen.

Demokraterna anklagar Trump för att ha fryst militärt bistånd till Ukraina i syfte att pressa landets regering att inleda en utredning mot sonen till demokraten Joe Biden, en potentiell rival i höstens presidentval.

"Inte stöd i konstitutionen"

Men Dershowitz har argumenterat med emfas för att de formella anklagelserna om maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete inte ens har stöd i konstitutionens definition av riksrättsbrott.

– Alla befattningshavare jag känner anser att det ligger i allmänhetens intresse att (Trump) blir vald.

Den demokratiske senatorn Tammy Duckworth säger till MSNBC att Dershowitz argumentation inte når upp till gränsen för sunt förnuft.

– Det låter som någonting som yppas från Nordkorea, säger Duckworth.

De båda sidorna väntas lägga fram sina slutargument innan det är dags att ta upp frågan om att kalla vittnen. Men Demokraterna behöver stöd från minst fyra republikanska senatorer för att det ska ske.

Vittna i representanthuset

Ett centralt vittne kan bli den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton. I en opublicerad bok uppges han koppla ihop frysningen av det militära biståndet till Ukraina med att Trump ville att landet skulle utreda korruptionsmisstankar med anknytning till Joe Biden.

Ordföranden för representanthusets justitieutskott, demokraten Jerrold Nadler, öppnar dock för att representanthuset kan ålägga Bolton att vittna om senaten inte kallar in honom till förhör, rapporterar CNN.

Det är oavsett utgången i vittnesfrågan mycket liten sannolikhet för att Demokraterna lyckas uppbåda tvåtredjedelars majoritet i senaten, vilket krävs för att avsätta presidenten. Men att tillåta vittnen i processen skulle kunna försvåra för presidenten att bli omvald i höstens val.

Enligt Republikanerna finns det en chans att processen kan avslutas på fredagen med att presidenten frias från anklagelserna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Nyckelsenator säger nej till vittnen

ÄMNEN I ARTIKELN

Riksrätt mot Donald Trump

Donald Trump

Joe Biden

Ukraina

Amerikansk politik

John Bolton