Expert: Coronasmittan kan ha startat i höstas

avTT

Publicerad:
Foto: AP/TT
Vårdpersonal i skyddskläder talar med en kvinna som söker vård med symtom på coronavirus vid en läkarstation i Wuhan i Kina.

Det nya coronaviruset började sannolikt spridas bland människor i Wuhan i Kina redan i oktober-november förra året, långt innan kinesiska myndigheter gick ut med information. Det säger Daniel Lucey , internationell expert på infektionssjukdomar, till Svenska Dagbladet.

Han drar slutsatsen efter att ha läst om kinesiska forskares analys av de första 41 fallen, i en artikel i tidskriften The Lancet.

– När jag läste studien av de kinesiska läkarna blev jag mållös. Där konstateras att det fanns bekräftade fall redan den 1 december förra året – och utan några kopplingar till den fisk- och skaldjursmarknad Wuhan Huanan som viruset misstänks ha spridits ifrån, säger Lucey till SvD.

Viruset spreds troligen i tystnad bland andra typer av lunginflammationer, säger han. Att det drabbade människor tidigare än vad som tidigare uppgivits betyder också att det haft längre tid att anpassa sig till människan, vilket kan ha gjort det mer smittsamt och aggressivt.

Publicerad: