Nyheter

Riksdagen i debatt om 300 mördade kvinnor

Av: 

TT

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild.
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild.

NYHETER

En gång i tiden var det accepterat att föräldrar och andra vuxna slog barn, men inte längre. Utvecklingen för mäns våld mot kvinnor ska gå samma väg, hoppades jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) när riksdagen höll om mäns våld mot kvinnor.

– Vi vet att vi kan förändra normer och värderingar, sade Lindhagen och tillade att det gäller att bekämpa manliga destruktivitetsnormer såväl som hedersvåld.

Hon påminde i debatten, som Vänsterpartiet hade begärt att riksdagen skulle hålla, att omkring 300 kvinnor har mördats av sina män, exmän eller pojkvänner under de senaste tjugo åren.

Maj Karlsson (V) beskrev mäns våld mot kvinnor som ett av Sveriges största säkerhetsproblem.

– Under 2018 mördades 22 kvinnor i Sverige, en fördubbling mot 2017, sade Karlsson och tog också upp de uppmärksammade misstänkta morden på två unga kvinnor i slutet av förra året.

Göra mer

Åsa Lindhagen sade att mycket mer måste göras och listade fem områden. Ett handlar om förebyggande arbete och normer, ett annat om att stärka skyddet för utsatta kvinnor så att de, till exempel, inte ska behöva återvända till partners eller pappor som slår bara för att de inte har någon annanstans att ta vägen. Ett tredje handlar om att ge socialtjänsten större rätt att gripa in när barn utsätts.

Kunskapen hos socialtjänst, i vård och skola behöver stärkas för att fånga upp signaler och kvinnor och flickor som far illa. Ett femte område handlar om att skärpa straffen för sexualbrott och kvinnofridskränkning, enligt ministern.

Inget händer?

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, undrade varför bara en av punkterna är rättspolitisk eftersom han ser våld mot kvinnor som just en fråga om brott och straff och upprättelse för offren, inte i första hand jämställdhets- eller socialpolitik.

Och han undrade varför regeringen ännu inte har levererat på riksdagens över ett år gamla uppdrag om att skärpa straffen för våldtäkt.

Det svarade inte Lindhagen på.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: