FN: Skarp ammunition kan ha använts mot demonstranter i Iran

FN larmar om att skarp ammunition kan ha använts mot demonstranter i Iran.

Flera personer tros ha dödats – men uppgifterna är svåra att bekräfta sedan regimen begränsat internettillgången.

– Vi vädjar till Irans styrande och säkerhetsstyrkor att undvika att använda våld för att skingra fredliga samlingar, säger Rupert Colville, FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter.

Vid en presskonferens i Genève i dag tog Colville upp att hans kontor nåtts av ett antal rapporter om att flera personer dödats under demonstrationerna i Iran, som inleddes efter att bensinpriset höjdes rejält i fredags.

Dessutom misstänker FN att skarp ammunition har använts mot demonstranterna, skriver nyhetsbyrån AFP. Colville bad i ett uttalande de styrande i Iran att undvika våldsanvändning mot demonstranterna. Han talade också till de demonstranter som tagit till våld:

– Vi vädjar också till de som protesterar att utföra demonstrationerna fredligt, utan att använda sig av fysiskt våld eller förstöra egendom, sa Colville.

Högkommissionären beskrev det hela som ”mycket allvarligt” och manade de styrande i Iran att tillåta sin befolkning att demonstrera fredligt, i enlighet med yttrandefriheten.

Tårgas och vattenkanoner

Samtidigt kommer uppgifter från den halvstatliga nyhetsbyrån Isna om att tre personer ur Irans säkerhetsstyrkor dödats av det man kallar ”upprorsmakare”, nära huvudstaden Teheran. Nyhetsbyrån uppger att dödsantalet därmed är 11 personer, fem ur säkerhetsstyrkan och sex civila.

Oppositionella National Council of Resistance of Iran (NCRI) skriver på sin sajt att dödstalet är mycket högre - över 200 personer ska ha dödats sedan protesterna inleddes, enligt NCRI.

Människorättsorganisationen Amnesty har fått rapporter om 100 döda.

Iranska myndigheter uppger att de gripit 1 000 "upprorsmakare".

Polis och säkerhetsstyrkor har använt tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna. Man har också stängt ner stora delar av allmänhetens tillgång till internet i ett försök att kväsa protesterna. Därför är det svårt att veta exakt vad som sker i landet, där demonstrationerna ska ha spridits till flera städer.

Motdemonstrationer

Sedan gårdagen har iranska myndigheter hävdat att protesterna har lugnat ner sig. I dag uppgav en regeringstalesman att internet snart ska vara tillbaka.

– Internet kommer tillbaka gradvis i vissa provinser där det har försäkrats att internet inte kommer att missbrukas. Vi förstår att människor har stött på problem, men en större angelägenhet under de nuvarande omständigheterna är att upprätthålla landets fred och stabilitet, säger regeringstalespersonen Ali Rabiei enligt Isna, som citeras av AFP.

Demonstranterna ska bland annat ha satt ett stort antal viktiga byggnader, som banker, i brand. På sociala medier sprids också videoklipp som visar hur de bränner upp bilder på Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei, som i helgen kallade de som demonstrerade för huliganer och ligister.

Enligt nyhetsbyrån Fars ska också motdemonstrationer under dagen ha genomförts mot ”upprorsmakandet”, bland annat i staden Tabriz.

Publisert:

LÄS VIDARE