Kristersson: Löfvens fel att islamister släppts

Av:  TT

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill ha snabbare lagändring. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill ha snabbare lagändring. Arkivbild.

De sex radikala islamister som släppts, trots att Säpo klassar dem som säkerhetshot, borde sitta inspärrade, anser Moderaternas Ulf Kristersson.

Statsministern är för långsam – och måste snabba på en lagändring, enligt M-ledaren.

– Det här är något i hästväg. Det vi ser i dag är ett haveri, säger Ulf Kristersson.

Vid en Säpo-offensiv i våras sattes de sex männen i förvar enligt lagen om särskild utlänningskontroll. Regeringen har beslutat att de ska utvisas då de utgör hot mot rikets säkerhet, men utvisningarna kan inte verkställas på grund av situationen i deras hemländer.

I veckan försattes männen på fri fot.

Något Ulf Kristersson skyller på Stefan Löfven (S), som M-ledaren anser släpar fötterna efter sig.

Bred terroröverenskommelse

Regeringen och de borgerliga partierna har enats om att lagen kring verkställighetsförsvar är för snäv och bör skärpas. Något man slog fast i överenskommelsen om åtgärder mot terrorism i juni 2017.

– Om personer som utgör hot mot rikets säkerhet inte kan utvisas, då kan inte resultatet bli att man går fri. Då måste man i stället hållas i förvar, hållas inspärrad, hållas kontrollerad på ett helt annat sätt.

– Det är inte acceptabelt att deras säkerhet går före Sveriges säkerhet. Hade man bara gjort sakerna i tid hade vi haft en lagstiftning på plats som gjort att de hade kunnat vara kvar i förvar, säger Ulf Kristersson.

Vill snabba på processen

Regeringen dröjde ett år med att ta fram direktiv till lagutredningen, som ska vara klar i mars.

Kristersson kräver att regeringen driver på för att fortare få resultat.

TT: Finns det inte en fara i att snabba på lagstiftningsprocessen?

– Nej. All lagstiftning måste självklart beredas på ett seriöst sätt. Men det kan inte ta flera år i ett läge som hotar rikets säkerhet. Då är faran snarare i dröjsmål, säger Ulf Kristersson.

Tre av de sex männen är imamer, en av dem verksam i Gävle. Mannen har pekats ut som en centralfigur inom den radikalislamistiska miljön, men är nu tillbaka i Gävle moské, dit han välkomnats tillbaka av församlingen.

Publisert:

LÄS VIDARE