19-åring med bomb i nötburk: ”Såg att det var ett vapen”

avRobert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
En bomb med samma laddning som vid terrordåden i London 2005. Det färdades en 19-åring med i Malmö – förvarandes  i en nötburk. Nu åtalas han för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.
Foto: TT, Polisen
En bomb med samma laddning som vid terrordåden i London 2005. Det färdades en 19-åring med i Malmö – förvarandes i en nötburk. Nu åtalas han för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.

En bomb med samma laddning som vid terrordåden i London 2005.

Det färdades en 19-åring med i Malmö – förvarandes i en nötburk.

Nu börjar rättegången mot mannen som står åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Det var i början av juli som den 19-årige mannen skulle ta tåget från Malmö hem till Södertälje. Tullverket genomförde vid resan en kontroll. När en tjänsteman konfronterade 19-åringen om dennes ryggsäck blev han märkbart nervös.

Foto: Polisen
I nötburken gömde sig sprängmedel.

Tjänstemannen beslutade sig för att öppna upp väskan och fann då både en slev och en konservburk som var inlindade i plast. Kort därpå fann Tullverket även en inlindad pistol – vilket ledde till att 19-åringen kunde gripas och fick kliva av tåget i Lund.

Väl på plats i Tullverkets lokaler i Malmö upptäcktes det att det satt en tändhatt på konservburken - vilket ledde till att bombtekniker fick säkra centralstationen. Det kunde senare konstateras att konservburken inte innehöll nötter, vilket dess utsida indikerade, det gömde sig istället 1,5 kilo sprängdeg i burken.

Skulle betala av skuld

Kriminaltekniker kunde dagar därpå konstatera att det vid någon typ av friktion skulle finnas en risk för att bomben skulle gå av. När Försvarsmakten senare gjorde sin bedömning kunde de slå fast att sprängladdningen hade samma laddningsvikt som de bomber som användes vid terrordåden i Londons tunnelbana 2005.

I förhör har 19-åringen berättat att han är skyldig en person i Stockholmstrakten, som han av säkerhetsskäl inte vill namnge, närmare 70 000 kronor efter att ha köpt cannabis på krita. För att bli kvitt sin skuld menar han att han tvingats transportera cannabis – och att han inte visste om att det rörde sig om en bombtransport.

– Det var då det tog stopp för mig och jag var riktigt chockad när dom tog upp det där och jag såg att det var ett vapen. Enligt dom så var det en bomb, har 19-åringen berättat i förhör.

Fick bomb av 31-åring

När polis kollade igenom 19-åringens mobiltelefon fann de en mobilsekvens från ett skogsparti, som man tolkat som att 19-åringen vill komma ihåg platsen eller förmedla vidare den till någon annan.

Foto: Polisen
Den pistol som påträffades i väskan har kunnat kopplas till 31-åringen, via en skjutning på Persborg 2016.

Södertäljepolisen kunde snabbt identifiera platsen, och begav sig dit. När de väl kom dit såg de ett nyligen uppgrävt hål. I förhör har 19-åringen berättat att han grävt ner cannabis i en skogsdunge, men det är inte klargjort om det var nergrävt knark det handlade om eller inte.

Den pistol som fanns i packningen har 19-åringen hävdat inte är hans. I utredningen har pistolen istället kunnat kopplas till en 31-åring från Malmö, som står misstänkt för grovt vapenbrott. Förutom grovt vapenbrott är 31-åringen även åtalad för medhjälp till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, då han enligt åklagaren försett 19-åringen med såväl bomben som pistolen.

Tredje man misstänkt

För Dagens Nyheter har kammaråklagare Lotten Paulsson bekräftat att även en tredje man är brottsmisstänkt. Hans dna har påträffats i ärendet men mannen är däremot inte frihetsberövad.

På de övervakningsfilmer polisen kollade igenom i samband med gripandet av 19-åringen kunde man se hur han samtalade med en 27-årig man, som även han bar på en stor väska och tog samma tåg från Malmö. Mannen kunde gripas i Nässjö men kunde snabbt avskrivas från brottsmisstankar i ärendet.

Den 19-årige mannen står nu åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott. Domstolsförhandlingarna börjar i Malmö tingsrätt fredag 22 november.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Lund

Cannabis

Brott

Vapenbrott