Läget för krimvården akut efter Operation Rimfrost

avAftonbladet

Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även Kriminalvården har beslutat inleda en särskild händelse. Den direkta orsaken är konsekvenserna av polisens beslut om kraftig förstärkning i Malmö, rapporterar P4 Malmöhus.

Rikspolischef Anders Thornberg meddelade redan i söndags Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg att polisen inom kort kommer att leverera ett stort antal personer för vidare hantering inom den redan överbelastade Kriminalvården.

Kriminalvårdens beslut om särskild händelse togs i tysthet redan i oktober. I korthet innebär det att en nationell stab nu upprättats för att kunna hitta plats någonstans i landet. Sedan ska häktade och dömda från till exepel Malmöområdet slussas dit det finns en ledig plats.

– Staben fungerar dels för att skapa större beredskap för riktigt kortsiktiga lösningar, men även lite på mellansikt. Var har vi möjligtvis lokaler vi kan öppna kortsiktigt, kan vi hitta fler platsmöjligheter inom befintlig infrastruktur, men även att man kanske får börja kolla på lokaler utanför Kriminalvården, säger Per Björkgren, myndighetens regionchef i Syd, till P4.

ARTIKELN HANDLAR OM