Varningar för nya dåd i Sri Lanka

TT-Reuters

Publicerad 2019-04-29

Säkerheten är förhöjd i Sri Lanka efter terrordåden. Bland annat vid landets moskéer, som pekas ut som potentiella måltavlor för hämndattacker.

Terroristerna bakom de uppmärksammade terrorattentaten på Sri Lanka planerade fler dåd, enligt nya uppgifter. Samtidigt tros attackerna slå hårt mot landets turism.

Varningen om fler attacker framförs i ett brev till flera av landets parlamentsledamöter. Budskapet i brevet, som är skrivet av en högt uppsatt polischef, är att organisationerna bakom förre veckans attacker hade fler måltavlor.

Fem platser nämns som potentiella måltavlor för planerna, som enligt uppgifter skulle utföras av män klädda i militäruniform.

Landet är på helspänn efter att nationens blodigaste dåd inträffade för en vecka sedan. Regeringen har fått kritik för att inte ha agerat på information om förestående terrordåd och landets kritiserade polischef har fått sparken och ersatts. Regeringen har även stuvat om i ledningen för försvarsdepartementet

Attentaten väntas också få stora följder för turismen. Sri Lankan airlines , landets största flygbolag, uppger att man tog emot 10 procent fler avbokningar den senaste veckan. De närmsta två månaderna spås antalet turister med destination Colombo halveras – motsvarande minskning för övriga landet beräknas till 30 procent.

Två lokala extremistgrupper från den islamistiska miljön misstänks ligga bakom attackerna. Och terrorsekten IS har via sina propagandakanaler hävdat att man ligger bakom dåden

Utegångsförbudet i landet är numera hävt, samtidigt som regeringen infört ett förbud mot all maskering av ansiktet.