Jessica chockades av trängseln på stranden: ”Absurt”

Högsommarvärmen fick Jessica Thomsen, 46, att packa badväskan och åka till en strand i Kungsbacka under lördagseftermiddagen.

Men det var hon inte ensam om. Där möttes hon av hundratals personer som låg tätt intill varandra.

– Det var helt absurt. Som om ingen verkade ha hört talas om covid, säger hon.

Jessica Thomsen från Mölndal är på besök i Kungsbacka och vid 17-tiden på lördagseftermiddagen begav hon sig till Åsa havsbad.

Hon gick upp på en höjd för att lägga sig på klipporna längs vattnet. När hon kom upp på krönet möttes hon av en chockerande syn med hundratals besökare på stranden.

– Det var helt sjukt och jag tänkte ”Herregud!”. De var packade som sillar verkligen. Det var helt absurt. Som om ingen verkade ha hört talas om covid. Man har ju hört att folk klagar på att det är mycket folk på stränderna och ligger alldeles för tätt och i dag fick jag det bekräftat. Det blev så tydligt när jag kom upp och såg ut över krönet, säger hon.

”Blev helt chockad av det jag såg”

Jessica har flera gånger tidigare besökt Åsa havsbad. Aldrig tidigare har hon sett så mycket folk på stranden.

– Det var nästan som om det gått ut ett meddelande om att faran är över och nu kan vi alla trängas igen. Men så är det ju inte. Jag kan förstå att folk börjar tröttna nu när pandemin pågått så länge och att man tror att det inte är lika noga att hålla avstånd utomhus, men jag blev helt chockad av det jag såg, säger hon.

Det var fullsmockat på Åsa havsbad under lördagseftermiddagen.
Det var fullsmockat på Åsa havsbad under lördagseftermiddagen.

Att lägga sig på stranden var inget alternativ. Jessica och hennes sällskap hittade en ledig yta på en klippa en bit ifrån stranden.

– Vi var bara två personer och där var det lugnt och gott om avstånd mellan sällskapen. Inte alls som på stranden där folk i alla möjliga åldrar låg tätt bredvid varandra, säger hon.

Flera orter längs västkusten och stora delar av Sverige har den senaste tiden larmat om kaos på stränder och badsugna besökare som vallfärdar till havet och sjöarna. På stranden i Tylösand har det varit över 40 000 människor. Region Halland har satt in flygreklam för att påminna folk om pandemin. ”Håll ut – håll avstånd” kunde badgästerna läsa på himlen.

– Vi har varit uppmärksamma på detta och det har varit trängsel vid vissa stränder och köer till kiosker och toaletter. Den svenska modellen är att alla måste gemensamt ta ansvar. Vi kan inte skicka polisen eller kontrollanter till stranden, säger Mats Erntell tillförordnad smittskyddsläkare i region Halland.

Kaos på parkeringar

Under söndagen väntas fortsatta höga temperaturer upp emot 30 grader på flera håll i landet. Allt fler badplatsbesökare gör också att bilar felparkeras och blockerar vägar för uttryckningsfordon.

Under lördagen tvingades en ambulans parkera i en hamn i närheten av en badplats i Karlsborg för att med båt kunna ta sig fram till en sjuk pojke efter att bilvägen blockerats, enligt Skövde Nyheter. Stockholmspolisen gick under dagen ut på sin hemsida och uppmanade allmänheten att visa hänsyn och följa parkeringsregler.

”Låt inte värmen störa omdömet utan parkera på ett ansvarsfullt sätt”, skriver polisen på sin hemsida.

Jessica Thomsen blev chockad över trängseln på stranden: ”De låg som packade sillar”
Jessica Thomsen blev chockad över trängseln på stranden: ”De låg som packade sillar”

Smittskyddsläkaren: ”Gå till en annan strand”

Region Halland har lanserat appen ”A day in Halland” där allmänheten bland annat kan ta del av vilka stränder som rapporterat trängsel.

– Det är självklart viktigt att hålla avstånd även utomhus och på stränder. Om man kommer till en strand där det är mycket folk ska man vända om och åka någon annanstans. Det finns gott om stränder i Halland, säger han.

I Halland har antalet smittade ökat i yngre åldergrupper vilket oroar Mats Erntell.

– Vi ser att gruppen 20–29 år dominerar i de nya konstaterade fallen. Just nu har vi väldigt få fall bland äldre och inga fall på äldreboenden. Om vi får en ökad smittspridning i unga grupper kan de riskera att smitta föräldrar och mor- och farföräldrar. Vi ser det givetvis som en stor risksituation, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE