Uppsala

Smittspårningsgrupp beredd på ökad smittspridning

Av: 

Adelina Storkaas

NYHETER

Antalet nya coronafall har inte ökat i Uppsala på flera veckor.

Men om kurvan vänder sätter regionen in fler smittspårare för att bromsa spridningen.

Från och med i dag ska smittspårningsgruppen dessutom smittspåra kring barn.

”Det vi har beredskap för är framför allt när arbetslivet drar igång”, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef för Nära vård och hälsa.
”Det vi har beredskap för är framför allt när arbetslivet drar igång”, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef för Nära vård och hälsa.

Fler än hundra nya covidfall om dagen registrerades när smittspårningen var som värst i Region Uppsala. Då behövde smittade själva kontakta personerna som de varit i kontakt med de föregående veckorna.

I dag är läget ett annat.

Nu registreras en tiondel så många fall och drabbade får hjälp med att smittspåra.

”Var omöjligt att smittspåra under peaken”

Sedan 3 augusti jobbar fem personer enbart med att ringa runt och informera covid-smittade och personer i deras närhet om åtgärder.

– Det är först nu som vi är i ett skede där vi har provtagningskapaciteten och har kommit ner i ett så litet antal fall att det blir en större mening med att smittspåra, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef för Nära vård och hälsa i Uppsala, och fortsätter:

– Det här är ett jättebra sätt att släcka den lilla smitta som finns kvar där ute nu. I mitten av juni när vi började vår breda provtagning så hade vi 100–150 fall och nu är vi nere på runt 10, så det går verkligen åt rätt håll. Det finns förutsättningar att göra jättestor skillnad genom att hitta de där sista fallen också och smittspåra runt dem. Det har varit praktiska orsaker som legat bakom att det varit omöjligt att smittspåra mer aktivt tidigare. Men det är jättebra att vi är i gång nu.

Antalet provtagna PCR per dag fördelat på positivt och negativt utfall i Region Uppsala.
Antal vårdade covid-19-positiva patienter per dag och per avdelningstyp (infektionsavdelning, iva-avdelningen och övrig avdelning) i Region Uppsala.

Sveriges R-tal har stigit

Trots att Uppsala registrerat ungefär samma antal nya smittade under den senaste tiden så har antal ökat på nationell nivå sedan början av augusti. R-talet som sjönk till 0,5 i juli steg till 1,2 i början av augusti. Det innebär att personer med covid-19 smittar i snitt 1,2 andra personer. I mars, då samhällsspridningen var som störst i Sverige närmade sig R-talet 1,7.

Antalet covid-fall har ökat på flera platser i landet. Bland annat i Stockholm. Om Uppsala följer i grannlänets spår så kan regionen sätta in sju smittspårare till för att bromsa utvecklingen.

– Det vi har beredskap för är framför allt när arbetslivet drar igång. Det är klart att det finns en farhåga att smittläget kan förändras till det sämre när fler börjar träffas på arbetsplatser och börjar åka kollektivt. Men vi ska göra allt vi kan för att undvika det.

I nuläget är det inte aktuellt med fler smittspårare i Uppsala.

– Än så länge är arbetsbelastningen hanterbar för smittspårarna. De har hunnit jobba fram bra rutiner och har nära samarbete med smittskyddsenheten, säger Settergren.

3 750 personer har testats positivt för covid-19 i region Uppsala.

Barn får covid-testas

Från och med i dag ändras dock deras rutiner något. Nu ska de även smittspåra kring barn mellan 10 och 15 år, vilket de inte gjort tidigare.

– Barnen kommer att smittspåras på samma sätt som de vuxna, även om smittspårarna kommer att ha kontakt med vårdnadshavarna i de här fallen, säger Settergren.

– Vi tror inte att skolorna i sig är några stora smittspridare. Det vill säga att eleverna sprider smittan sinsemellan. Utan det är framför allt för att upptäcka vuxna i barnens närhet som vi gör det här.

Smittspårarna råder personer som de kontaktar att jobba hemifrån och undvika nära kontakter med personer i riskgrupper under en viss period samt att de ska testa sig vid minsta symtom.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA TIMMAR KVAR! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut! HBO MAX

HBO Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Region Uppsala återupptar smittspårningen av covid-19

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Covid-19

Coronaviruset