Glädje i Haparanda över finska gränslättnader

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kravallstaket på torget i Haparanda där gränsen mellan Sverige och Finland går. Arkivbild.
Foto: Pär Bäckström/TT
Kravallstaket på torget i Haparanda där gränsen mellan Sverige och Finland går. Arkivbild.

Det ska bli lättare för dem som bor vid Finlands gränser att leva sina liv. Finlands regering meddelar att gränstrafiken både mot Sverige och mot Norge lättas upp.

– Det är ett steg i rätt riktning, säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C).

Den finska regeringen skriver på sin hemsida att resor mellan "lokala gränssamhällen" ska tillåtas, trots att Sverige och Norge överskrider gränsen för antalet smittade som regeringen använder för att bedöma vilka länder som är okej att resa till. Lättnaderna träder i kraft 24 augusti och gäller enligt SVT Nyheter Norrbotten dem som bor i gränskommunerna Haparanda, Övertorneå, Pajala och Kiruna.

– Vi vet inte hur länge vi måste leva med detta, vi vill att man ska kunna leva ett normalt liv mellan två länder, säger inrikesminister Maria Ohisalo enligt Svenska Yle.

Hårdast i Europa

Finland återinför samtidigt reserestriktioner för ett antal länder som det tidigare har varit okej att resa till. Tyskland, Grekland, Malta, Norge, Danmark och Island får återigen reserestriktioner. Utöver de lättnader som nu införs för gränsboende är det enbart personer från Italien, Ungern, Slovakien, Estland och Litauen som får komma in utan att sitta i karantän eller bevisa att de har giltigt skäl för inresa.

– Finlands gränspolicy är strängast i Europa eftersom vi vill bibehålla den relativt goda virussituationen som vi har i Finland, säger Maria Ohisalo på presskonferensen.

Regional lösning

De som passerar gränsen rekommenderas att ha med sig dokumentation över var man är folkbokförd, men det kan också räcka med att uppge var man bor och skälet för resan, enligt Yle.

Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C), gläds över gränsbeskedet.

– Det är ett steg i rätt riktning måste man ju säga. Vi har försökt från alla kommuner på båda sidor av gränsen att lyfta fram att vi måste ha en regional lösning. I vanliga fall lever vi utan gränser, säger Tornberg till TT.

Staketet kvar

Det kravallstaket som delar Haparanda-Torneå på Victoriatorget där gränsen går blir dock troligen kvar en tid framöver. Kommunledningen i Haparanda har haft möte med stadsledningen i Torneå för att diskutera hur man ska komma fram till ett nytt normalt läge i gränsstaden.

– Det kommer fortfarande vara gränskontroller men det blir lättare att passera. Vi hoppas naturligtvis på att man kan lyfta restriktionerna även för resten av Norrbotten, 80 procent av dem som besöker Haparanda brukar också besöka Torneå, säger Tornberg.

Norskt besked

Norrbotten kan få ytterligare ett positivt gränsbesked eftersom Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten i sina senaste rekommendationer föreslår att kravet på karantän vid inresa från regionen ska tas bort. Besked väntas komma från den norska regeringen senare i veckan.

PODD Så nära är vi ett vaccin mot coronaviruset

Aftonbladet Daily gästas av professor Matti Sällberg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: