Varnar för Trump: Lämnar Nato om han vinner

Publicerad 2024-05-18

USA kommer att lämna Nato om Donald Trump vinner presidentvalet, säger hans tidigare rådgivare John Bolton.

Nu uppmanar han Sverige och övriga Natoländer att förbereda sig.

– Det vore ett katastrofalt misstag från USA, säger han i en intervju med Aftonbladet.

De kamperade ihop i 18 månader innan Donald Trump i september 2019 meddelade på Twitter att han sparkat sin nationella säkerhetsrådgivare John Bolton.

När Bolton ett år senare publicerade boken ”The room where it happened”, om den stormiga tiden med ex-presidenten blev Trump vansinnig.

I tio timmar twittrade han om sin ex-rådgivare och beskrev honom som en ”knäppskalle” som bara ville ta USA ut i krig.

– Naturligtvis är den första frågan, om det är vad han tycker, vem anställde den här killen, Bolton, från början? säger John Bolton och ler.

– Men Trump fokuserar inte på nationella säkerhetsfrågor på samma sätt som andra presidenter har gjort. I min bok beskriver jag att arbeta i Vita huset som att leva inuti ett flipperspel.

John Bolton var nationell säkerhetsrådgivare åt Donald Trump innan han fick sparken 2019.

Bolton är nu en av ett 20-tal före detta Trumpallierade som vänt sig mot ex-presidenten och varnat för riskerna om han vinner valet i november.

Och han befarar att en andra mandatperiod kan bli betydligt mycket värre än den första. Något han liknar vid en ”vedergällning” för Trump.

– Han är fortsatt besatt av den falska idén att valet 2020 blev stulet. Kommer han att ständigt ge igen och försöka straffa sina politiska motståndare? Jag tror det, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det kommer leda till fortsatt kaos. Vedergällningsaspekten kommer att ha en påverkan utomlands eftersom det var så många utländska ledare som han inte gillade och som han är intresserad av att göra upp med. Det här är personligt för Donald Trump, säger han.

Trumps tidigare rådgivare John Bolton säger till Aftonbladet att han inte kommer att rösta på ex-presidenten. Biden går också bort för honom: ”Jag kommer att vara olycklig, vem som än vinner”.

”Skulle vara en chock för alla”

Bolton varnar för att Trump kan komma att lämna Nato om han blir omvald. Ex-presidentens förstår inte allianser och menar att det inte finns någon fördel för USA med att försvara Europa, säger han.

– Jag tror att det skulle vara ett katastrofalt misstag för USA. Jag ser inte hur man kan återställa Nato till en effektiv försvarsallians utan USA. Jag tror att det skulle vara en sådan chock för alla USA:s allierade runt om i världen om vi lämnar att de med rätta skulle vara oroliga för att USA:s försvarsåtaganden mot dem inte längre gäller. Att de inte kan räkna med oss.

– Och sedan också uppenbarligen med Sverige och Finland som nu går med i Nato efter mer än 75 år av neutralitet. Att USA då går ur, det är tanklöst.

Ulf Kristersson (M) vid en pressträff om Sveriges Natomedlemskap. Statsministern visade upp röstlängden från voteringen när amerikanska senaten röstade för ratificeringen av Sverige.

”Olycklig vem som än vinner”

John Bolton har beskrivits som en krigshök och en representant för den amerikanska bombhögern som låg bakom invasionen av Irak 2003, och hade en position som FN-ambassadör i George W. Bushs regering.

Inför presidentvalet har han meddelat att han kommer att lägga sin röst på Dick Cheney, som var Bushs vicepresident fram till 2009 – även om 83-åringen inte har en chans i valet.

Varför röstar du inte på Joe Biden om du fruktar en andra mandatperiod för Trump?

– För att Biden är oacceptabel av andra skäl. Jag tror inte att han har kompetensen för att vara president vid den här tidpunkten, och det kommer inte att bli bättre med tiden. Så jag tycker inte att vare sig Trump eller Biden är lämpliga att vara president. Och eftersom de inte ens tar sig över den låga ribban kommer jag inte att rösta på någon av dem. Jag kommer att vara olycklig, vem som än vinner.

John Bolton säger att han kommer att lägga sin röst på Dick Cheney i höstens presidentval.

ANNONS