Myndighet anmäler TV4:s Kalla fakta till Granskningsnämnden

Publicerad 2024-05-17

En av intervjuerna, från TV4:s Nyhetsmorgon, som Myndigheten för psykologiskt försvar menar har använts i vilseledande sammanhang.

Myndigheten för psykologiskt försvar anmäler Kalla faktas SD-granskning ”Undercover i trollfabriken”.

De menar att intervjuer som använts med deras företrädare har gjorts i helt andra sammanhang – och kallar det ”anmärkningsvärt och osakligt”.

– Det framgår jättetydligt av programmet att det är ett collage från samhällsdebatten, svarar TV4-chefen Fredrick Malmberg.

I Kalla faktas mycket uppmärksammade granskning "Undercover i trollfabriken" om SD:s kommunikationsavdelning, förekommer personal från Myndigheten för psykologiskt försvar.

Nu anmäler de programmet till Granskningsnämnden, då de menar att intervjuer använts ur sitt sammanhang.

"MPF anser att TV4:s agerande att medvetet utnyttja inspelat material från andra tillfällen, ett agerande som vilseleder tittare att tro att myndigheten skulle ha uttalat sig om den granskning Kalla fakta framför, är minst sagt anmärkningsvärt, osakligt samt i uppenbar strid mot gällande medieetik”, skriver myndigheten i den anmälan som Expressen var först att rapportera om.

”Särskilt som syftet synes vara att uttalandena ska vidimera den gjorda granskningen.”

Citerades om desinformation

MPF påpekar i sin anmälan att intervjuerna som Kalla fakta använder sig av är gjorda i ett sammanhang där myndighetens medarbetare, Andrea Liebman och Mikael Tofvesson, talar om risken för rysk informationspåverkan i samband med riksdagsvalet 2022.

MPF pekar specifikt på uttalanden som Kalla fakta använder i sitt program den 7 maj och som enligt myndigheten tagits ur sina sammanhang:

Andrea Liebman säger: ”Det handlar om desinformation, vilseledande information och propaganda.”

I samma program säger Mikael Tofvesson: ”Det vi kan säga är att några av de här aktörerna gör det med ont uppsåt”.

Även ett uttalande ur programmet som sändes den 14 maj är med i anmälan. Den gången är det MPF-medarbetaren Andrea Liebman som säger:

”Där börjar man ju då specifikt att använda sig av troll och botar, falska konton helt enkelt.”

TV4-chefen: ”Jag blir förvånad”

Fredrick Malmberg, ansvarig utgivare för TV4:s Kalla fakta, säger att programmet använt klipp från olika program för att skildra debatten kring trollfabriker och desinformation.

– Det framgår jättetydligt av programmet att det är ett collage från samhällsdebatten, där ämnet varit uppe för diskussion. Det är inte bara deras, utan det är flera experter som är inklippta i kollaget. Och det framgår att det är ur olika program, bland annat vårt eget Nyhetsmorgon. Så jag blir förvånad att de gör det här.

De menar att agerandet vilseleder tittare att tro att myndigheten skulle ha uttalat sig om den aktuella granskningen, vilket de tycker är anmärkningsvärt och osakligt. Vad säger du om det?

– Det är ju jättemärkligt, eftersom vi använder klipp ur vårt eget Nyhetsmorgon, som är gjorda långt innan men som handlar om trollfabriker och desinformation. Oftast är det så att en person hamnar i Nyhetsmorgon efter ett avslöjande. Här finns det med i programmet, att det syns att det är Nyhetsmorgon.

Kontaktade chefen före andra programmet

Dagen innan Kalla fakta sände sitt andra program, den 14 maj, skriver myndigheten att de ringt upp Fredrick Malmberg och bett honom ta bort delarna med myndighetens medarbetare.

Enligt anmälan bad Malmberg då att få återkomma, men det ska inte ha skett.

Hur var er kontakt, om du beskriver den med egna ord?

– De framförde det här, som de gör nu till Granskningsnämnden. Och jag framförde vad vi tycker, som är det jag framför till dig nu. Jag sa att vi skulle diskutera igenom det, men min inställning var ganska klar redan då, säger Fredrick Malmberg, ansvarig utgivare på TV4:s Kalla fakta.

Aftonbladet har sökt Magnus Hjort, generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar, via pressavdelningen.

Kalla faktas reporter jobbade undercover i SD:s trollfabrik under ett års tid.