Mette Frederiksen: Får hjälp för första gången

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-06-14

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) visar sig offentligt för första gången efter att ha blivit överfallen i centrala Köpenhamn förra veckan.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) säger att hon inte helt är sig själv efter överfallet för en vecka sedan, men förnekar att det påverkat hennes arbete som statsminister.

Under fredagen visade sig Mette Frederiksen offentligt för första gången efter överfallet.

I ett tal under folkmötet på Bornholm berättar statsministern att hon mottagit professionell hjälp.

– Jag har fått hjälp för första gången i mitt liv.

Hon har inte blivit rädd för att gå ut på gator, men berättar att något fundamentalt har skakats om.

– Det är ett fullständigt fantastiskt land vi har. Vi får bara inte förstöra det, säger Mette Frederiksen och understryker att hon inte är ensam om att ha blivit överfallen.

En kvinna i publiken frågar statsministern varför hon inte använder sitt kön mer aktivt i debatten.

Mette Frederiksen skrattar åt frågan men svarar sedan med allvar:

– Jag tror att en del av den kritik som drabbat Helle (tidigare statsministern Helle Thorning-Schmidt) och även mig delvis beror på vårt kön. Jag tror att vi har svårare med makt och kvinnor, än vi har med makt och män.

På en fråga om när hon planerar att avgå svarar Mette Frederiksen att hon inte kommer utlysa nyval i Danmark, och att hon inte kommer att avgå förrän hon blivit bortröstad.

Den danska statsministern blev angripen av en man på ett torg i Köpenhamn i fredags. Hon fördes till Rigshospitalet med en lättare nackskada.

Mannen, som uppges ha varit både berusad och narkotikapåverkad, greps på platsen och har senare häktats. I förhör rapporteras han ha uttryckt ånger och beskrivit Frederiksen som en bra statsminister.