USA steget närmare enorm infrastruktursatsning

Av:  TT-Reuters

Senatens minoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, har efter tuffa förhandlingar med Demokraterna gått med på ett infrastrukturpaket värt 1 200 miljarder dollar.
Senatens minoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, har efter tuffa förhandlingar med Demokraterna gått med på ett infrastrukturpaket värt 1 200 miljarder dollar.

Efter månader av tuffa förhandlingar mellan partierna har en uppgörelse om en infrastruktursatsning på hisnande 1 200 miljarder dollar tagit sig över det första hindret i USA:s senat.

De hundra senatorerna har röstat för att gå vidare med uppgörelsen, så att en formell debatt om förslaget kan hållas i kammaren – och slutligen en avgörande votering.

Onsdagskvällens omröstning slutade 67–32, vilket betyder att 17 av 50 republikaner röstade för förslaget.

– Vi har en överenskommelse om huvuddragen. Vi är beredda att gå vidare, sade senator Rob Portman, som har lett Republikanernas förhandlingsgrupp, före omröstningen.

Uppgörelsen är än så länge ett skal med de stora dragen, där de slutgiltiga formuleringarna i lagförslaget ännu inte är klara. För att bli verklighet måste dessutom paketet antas i kongressens andra kammare, det demokratstyrda representanthuset, där det riskerar att stöta på motstånd från progressiva demokrater som vill se ännu större satsningar.

Paketet är tänkt att rusta upp USA:s eftersatta vägar, broar och hamnar samt sätta fart på bredbandsutbyggnaden. Enligt förslaget ska bland annat 50 miljarder dollar satsas på att rusta landets infrastruktur för klimatförändringar och extrema väderförhållanden.

Överenskommelsen är förvisso mindre än president Joe Bidens originalplan på 2 000 miljarder dollar, som lades fram i våras. Men Republikanernas ursprungliga motförslag var också en bra bit lägre än nuvarande 1 200 miljarder dollar. Otaliga timmars förhandlingar, inklusive långa nattmanglingar, ligger bakom den slutliga kompromissen.

Publisert: