15-åringar dömda i knark- och vapenhärva

Av:  TT

Ett paket med fem kilo ecstasy som fastnade i tullen ledde polisen till ett pojkrum i södra Stockholm och en härva av internationell knarkhandel.

Nu har en 15-åring dömts till ett års sluten ungdomsvård för bland annat grov smuggling av narkotika och vapen. Hans jämnåriga kamrat dömdes för medhjälp till grovt vapenbrott.

– Det är framför allt en av 15-åringarna som vi menar ligger bakom det som har skett gällande insmuggling av ecstasy och vapen, säger kammaråklagare Tomas Malmenby.

Enligt utredningen har pojken smugglat droger till och från Sverige, sålt dem via krypterade sajter på nätet och tjänat motsvarande hundratusentals kronor i kryptovaluta. Merparten av narkotikan kom från Nederländerna och smugglades vidare till USA gömd i paket med kläder.

Nu har 15-åringen dömts i Södertörns tingsrätt för grov narkotikasmuggling, grov vapensmuggling, grovt vapenbrott och narkotikasmuggling. Straffet blev sluten ungdomsvård i ett år, i linje med åklagarens begäran.

– Det är väldigt avancerad brottslighet för att vara en 15-åring. Jag tror inte att jag stött på så pass avancerad brottslighet hos en ungdom eller ett barn som det varit fråga om här.

Bytte ecstasy mot ris

Allt uppdagades i våras när tullen i Malmö beslagtog ett paket från Tyskland som innehöll fem kilo av det narkotikaklassade preparatet MDMA, också kallat ecstasy, i vakuumförpackade kaffepåsar.

Tullen bytte ut narkotikan mot ris och lät paketet gå vidare för att se vem som skulle hämta ut det. I en matbutik i en söderförort till Stockholm dök de två 15-åriga pojkarna upp och kunde gripas efter att de lämnat drogerna hemma hos en av dem.

Den utpekade ledaren hade ett skarpladdat vapen på sig och vid en husrannsakan fann man ytterligare tre pistoler och ammunition i hans rum. Vapnen ska ha smugglats till Sverige från USA i datorchassin, i syfte att sälja dem i Stockholm och till Storbritannien.

Bland bevisen finns övervakningsfilmer, chattkonversationer samt bilder och filmer från de misstänkas mobiler.

15-åringen har inte ifrågasätt åklagarens beskrivning av vad som hänt, men hävdar att han hotats av personer som tvingat honom att begå brotten. Tingsrätten gick dock på åklagarens linje och bedömde det som en bortförklaring.

– Vi är besvikna att han döms. Vi anser att det föreligger ansvarsbefriande nöd, det vill säga att han har gjort det här under tvång. Mot den bakgrunden hade vi önskat en annan utgång, säger hans försvarsadvokat Viktor Banke.

Åklagaren: Inget nätverk

TT: Kommer ni att överklaga?

– Den närmsta veckan ska vi analysera domen och prata med varandra så får vi se hur vi gör.

Den andre pojken dömdes till ungdomsvård för medhjälp till grovt vapenbrott, men frias från delaktighet i smugglingen. Han har berättat att han gick med på att stå som mottagare på paketen, men säger sig inte ha vetat vad som fanns i dem utan hjälpte till eftersom kamraten inte hade någon id-handling.

– Hans medverkan har varit betydligt mindre och han dömdes inte för smugglingsbrotten, för man tyckte inte att det var bevisat att han förstod vad det handlade om, säger Tomas Malmenby.

Enligt åklagaren har pojkarna agerat på egen hand, utan koppling till något nätverk.

– Det är pojkar som har ett välfungerande liv i övrigt, som inte har varit i någon gängkriminalitet eller har någon sådan bakgrund. Därför tror jag att det kommer som en överraskning för många i deras omgivning.

Publisert: