Åkesson: Vi kommer ställa krav

SÖLVESBORG. Om högerblocket blir störst i valet kommer Sverigedemokraterna sätta agendan.

Det förklarade partiledaren Jimmie Åkesson efter sitt sommartal.

– Vi vill veta vad regeringen ska göra och vara nöjda med det, sa Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

I ett solbadande Sölvesborg höll Jimmie Åkesson under lördagen sitt traditionsenliga sommartal. Han målade upp en bild av ett Sverige i förfall och liknade det vid ett kantstött och sargat skepp.

– Socialdemokraterna har sysslat med ett bedrägligt beteende, sa Åkesson.

Han skyllde även de höga bensinpriserna på Socialdemokraterna.

– Hutlösa priser på bränsle och el. Hutlösa priser som till stor del beror på regeringens och socialdemokraternas politik, sa Åkesson.

Ska byta namn till Straffverket

Efter en lång inledning där Åkesson upprepade gånger talade om socialdemokraternas politik som misslyckad levererade han en nyhet. Om Sverigedemokraterna kommer till makten ska Kriminalvården byta namn till Straffverket.

– Huvudsyftet är att straffa kriminella och skydda brottsoffer, sa Åkesson.

Vård ska bara erbjudas i vissa fall. I stället är det straff som är huvudsyftet. Han förklarade att fängelsetiden gärna får spenderas i ett kostnadseffektivt fängelse utomlands, exempelvis i Rumänien.

Yngre ska få fängelse

Jimmie Åkesson öppnade också för att Sverigedemokraterna vill sänka straffåldern om man kommer till makten.

– Är man gammal nog att våldta, mörda och förnedra är man gammal nog också att ta straffet för det, sa Åkesson.

Jimmie Åkesson under sommartalet.
Jimmie Åkesson under sommartalet.

Efter sommartalet fick Aftonbladet en pratstund med Åkesson. Då berättade han att Sverigedemokraterna kommer ställa höga krav på regeringen. I den senaste opinionsmätningen är SD och M lika stora. Om högerblocket vinner kommer Jimmie Åkesson inte nöja sig med en tillbakalutad roll. Blir dessutom SD största parti och Åkesson inte släpps fram som statsminister kommer man lägga sig i allt som regeringen vill genomföra.

– Det är klart att kommer vi inte ingå i en regering så kommer kraven på konklusion vara mycket större. Vi vill veta vad regeringen ska göra, vara nöjda med det och veta hur de ska göra det och när de ska göra det, säger Jimmie Åkesson.

Han menar också att det kan bli svårt att stötta en regeringsbildning som Liberalerna ingår i. Detta då partierna ligger långt från varandra i flera frågor.

– Det är klart att vi diskuterar frågan. I synnerhet sedan L hamnat över spärren igen. Men hur regeringen ska se ut är inget vi fokuserar på.

Jimmie Åkesson öppnar för att sänka straffåldern om SD kommer till makten.
Jimmie Åkesson öppnar för att sänka straffåldern om SD kommer till makten.

Men det kan ju vara något som väljarna funderar på – hur stark blir regeringen om högerblocket vinner. Vad är problematiskt med Liberalernas politik, anser du?

– Liberalernas invandringspolitik är tveksam, man vill underlätta ytterligare för anhöriginvandring. Deras kriminalpolitik är lite sisådär. Det är ett väldigt splittrat parti. Man kommer få in riksdagsledamöter som inte är redo att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Jimmie Åkesson.

Johan Pehrson.
Johan Pehrson.
Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson.

Backar om uppsökande verksamhet

Under SD:s landsdagar i november förra året var möjligheten till återvandring en central fråga. Vilket bland annat Sveriges radio rapporterat om. Partiet menade att personer som inte integrerats i samhället mer aktivt skulle få hjälp att återvandra. Detta skulle också kunna ske genom uppsökande verksamhet. Hur denna verksamhet ska gå till har Jimmie Åkesson ännu ingen klar bild av.

– Jag vet inte om det finns några konkreta exempel på det, säger han

Att han varit öppen för att genomföra uppsökande verksamhet för återvandring backar Jimmie Åkesson från nu.

– Jag vet inte egentligen om vi pratar om uppsökande verksamhet. Den kontakt som finns med myndigheter för människor som inte har etablerat sig i samhället, de har kontakt med myndigheter för att få bidrag och förmåner, det är klart att där bör man ju också kunna bli informerad om hur man kan återvända till sitt hemland.

Publisert:

LÄS VIDARE