Åtalad om påkörning på Öland: "Helt svart"

TT

Publicerad 2021-11-15

En mamma och hennes son omkom efter att ha blivit påkörda i Färjestaden den 22 juli 2020. Nu pågår rättegång i Kalmar tingsrätt. Arkivbild.

Mannen som i hög fart körde på en cyklande familj på Öland sommaren 2020 har inga minnen från kraschen, säger han när han förhörs i Kalmar tingsrätt.

– Jag såg 30-skyltarna och sedan är det svart, helt svart, säger den 57-årige mannen, som åtalats för bland annat grovt vållande till annans död.

En kvinna i 45-årsåldern och hennes ena son, som var under tio år, omkom i olyckan. Mannen beskriver hur han efter olyckan vaknar upp och ser att framrutan är trasig, rapporterar Barometern.

Åklagare Kjell Janneson hävdar att mannen har haft vetskap om att han kan drabbas av yrselattacker och minnesluckor, men att det av sjukdomsjournaler framgår att han aldrig berättat om detta för läkare. Först efter dödsolyckan har han fått en epilepsidiagnos. Därmed ska han ha varit grovt oaktsam då han fortsatte att köra bil, anser åklagaren.

Direkt efter olyckan ska han också ha sagt att han haft liknande attacker tidigare, men i rättssalen förnekar 57-åringen att han haft frånvaroattacker tidigare.

– Nej, inte på det sättet att det blir helt svart, säger han när hans försvarsadvokat Niklas Kappel ställer frågor om saken.

Han säger att han däremot har drabbats av yrsel och ibland låtit bilkörningen ligga nere. Den åtalade beskriver det som hänt som oerhört sorgligt och tragiskt, rapporterar Barometern.

– Jag har aldrig haft för avsikt att skada någon.