Stopp för utvisning av tigreaner till Etiopien

TT

Publicerad 2021-11-17

Etiopisk militär i parad under en manifestation till stöd för den etiopiska armén som sedan en tid pressas av styrkor från Tigrayregionen, vilket lett till övergrepp och trakasserier mot etniska tigreaner i landet. Arkivbild.

Migrationsverket pausar tillsvidare utvisningar av tigreaner till Etiopien.

Det sker med hänvisning till uppgifter om att personer med tigreansk etnicitet trakasseras och utsätts för övergrepp i landet.

I ett nytt rättsligt ställningstagande framhåller verket att säkerhetslägret i Etiopien försämras och är oroväckande och svårförutsägbart.

”Enligt den senaste veckans uppgifter har situationen för personer av tigreansk etnicitet ytterligare försämrats i landet”, kommenterar rättschefen Carl Bexelius i ett pressmeddelande.

Men det finns inget skäl att stoppa utvisningar till Etiopien generellt, utan bara för personer ur folkgruppen tigreaner. Migrationsverket säger sig inte kunna bedöma hur många sådana personer som finns bland de 400 öppna ärenden som gäller om någon ska återvända till Etiopien.

”Migrationsverket för inte statistik över asylsökandes etniska tillhörighet. Vilka som berörs av beslutet är därför något som behöver utredas i varje enskilt fall”, säger Carl Bexelius.