Pence hyllar historiska beslutet – men vill se totalt abortförbud

Högsta domstolen i USA har beslutat att upphäva den grundlagsskyddade rätten till abort.

Men forne vice presidenten Mike Pence är inte nöjd än – han efterlyser ett totalt förbud i hela landet.

– Vi får inte slappna av och måste se till att inte ge oss förrän livets helighet är återställt som en grundbult i amerikansk lag i varje delstat, säger han.

På fredagen meddelade Högsta domstolen att de upphäver den nationella abortgarantin Roe mot Wade. Beslutet innebär att varje delstat hädanefter får bestämma om aborträtten på egen hand.

Tre delstater – Missouri, Louisiana och South Dakota – har redan förbjudit abort eftersom de har så kallade ”triggerlagar” som trätt i kraft med omedelbar verkan.

Ytterligare 13 delstater har liknande lagar på plats vilket innebär att abort kommer att förbjudas även där inom 30 dagar, skriver New York Times. Totalt väntas häften av delstaterna införa abortförbud, enligt nyhetsbyrån AP.

Mike Pence.
Mike Pence.
Emma, 19, bestört efter beslutet utanför Högsta domstolen.
Emma, 19, bestört efter beslutet utanför Högsta domstolen.

Pence efterlyser förbud

Republikanen Mike Pence, 63, som var vice president till Donald Trump mellan 2017 och 2021 och ses som en eventuell presidentkandidat inför valet 2024, hyllar domstolens beslut – men han är inte nöjd än.

Pence vill se ett totalt abortförbud i hela landet, rapporterar Washington Post.

– Nu när Roe mot Wade har förpassats till historiens askhög, har en ny arena för livets sak uppstått och det är viktigt för alla som värnar om livets helighet att försvara de ofödda och ge stöd till kvinnor i form av centrum för krisgraviditeter i varje delstat, säger han till Breitbart News och fortsätter:

– Efter att ”pro-life” fått den här andra chansen, får vi inte slappna av och måste se till att inte ge oss förrän livets helighet är återställt som en grundbult i amerikansk lag i varje delstat.

Trump hyllar domstolen

Samtidigt, i en intervju med Fox News, hyllar även Donald Trump beslutet.

– Det här följer konstitutionen och ger rätten tillbaka där den borde varit för längesen, säger han.

Trump nominerade tre domare – Neil M. Gorsuch, Brett M. Kavanaugh och Amy Coney Barrett – till Högsta domstolen under sin tid i Vita huset. Samtliga röstade på fredagen för att riva upp lagen Roe mot Wade. Totalt röstade fem domare för och fyra mot.

Den tidigare presidenten vill dock inte medge att han haft någon roll i det historiska beslutet.

– Gud fattade beslutet, säger han.

Demonstranter från bägge sidor samlades utanför Högsta domstolen i Washington.
Demonstranter från bägge sidor samlades utanför Högsta domstolen i Washington.
Publisert:

LÄS VIDARE