S-riksdagsgruppen i blixtinkallat möte med LO – om elpriserna

Med kort varsel har LO begärt ett möte i dag om elpriserna med socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Bakgrunden är ett stort antal frågor från LO-medlemmarna – som eskalerat efter oppositionens förslag om sänkt elskatt.

– Vi får en hel del signaler. De undrar vad det är som händer, säger Thomas Olsson, ordförande för LO-distriktet i Småland och Blekinge.

Kallelsen till mötet med den socialdemokratiska riksdagsgruppen gick ut så sent som i går – och redan i dag klockan 13 hölls mötet som skedde digitalt.

Bakgrunden är enligt Aftonbladets källor att extremt många frågor om elpriserna kommit in till LO från medlemmarna. Många LO-medlemmar ska i samtal med den fackliga organisationen ha uttryckt oro för om de ska ha råd att betala elräkningarna i vinter.

”Över hela landet”

Drivande för mötet är Thomas Olsson, ordförande för LO-distriktet i Småland och Blekinge, samt även LO-distriktet i Västsverige.

– Ordförandena i alla LO-distrikt står bakom detta så det är över hela landet naturligtvis. Men det är vi som är initiativtagare till det för att vi har fått en del frågor som vi vill dryfta i vår facklig-politiska samverkan med socialdemokratiska riksdagsgruppen, säger han till Aftonbladet.

Han sa inför mötet att man kommer att ställa frågor om ”både de höga drivmedelspriserna och elpriserna”.

– Det är klart att det här påverkar medlemmarna ekonomi, säger Thomas Olsson.

Vad vill medlemmarna se i fråga om politisk styrning kring elpriset?

– Vi får en hel del signaler. De undrar vad det är som händer, och för tillfället är det Socialdemokraterna som styr landet och det är lite utifrån det som vi också vill höra lite hur man tänker.

Eskalerade efter M-förslag

Enligt uppgifter till Aftonbladet har antalet frågor om elpriserna eskalerat efter Moderaternas utspel som sänkt elskatt.

Thomas Olsson vill dock inte säga vad han tycker om Moderaternas förslag.

– Jag har ingen kommentar på det, säger Thomas Olsson.

På mötet deltog energiminister Khashayar Farmanbar (S). Han säger i en kommentar efter mötet:

”Elpriserna är en aktuell fråga, inte minst för LO:s medlemmar. Jag uppskattar vårt starka facklig-politiska samarbete och därför valde jag också att delta. Det var ett väldigt bra möte med konstruktiv dialog för att hitta en bra väg framåt. 

Precis som jag sade på mötet så följer regeringen utvecklingen noga och ser över vilka åtgärder vi kan vidta.”

Publisert:

LÄS VIDARE