Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

”Vill inte straffa våra medarbetare”

Uppdaterad 2022-02-18 | Publicerad 2022-02-17

Att vårdanställda som byter till konsultbolag måste sitta i karantän är inget konstigt, menar Ann-Sofi Lodin, regiondirektör i Västra Götalandsregionen.

– Vi är absolut inte ute efter att straffa våra medarbetare, säger hon. 

”Det handlar om att det blir svårt att förklara på en arbetsplats om någon slutar ena dagen och kommer tillbaka nästa dag fast med en annan arbetsgivare”, säger Ann-Sofi Lodin.

Ann-Sofi Lodin är regiondirektörernas representant i styrgruppen för nationell upphandling av hyrpersonal i vården som pågår.

Att kostnaderna stigit i pandemin är inget konstigt menar hon.

– När vården har varit så extremt hårt pressad har vi varit tvungna att ta in all personal vi kunnat hitta, säger Ann-Sofi Lodin.

Hade ni klarat pandemin utan bemanningspersonal?

– Det är svårt att säga men det finns delar av vården som är väldigt beroende av inhyrd personal, inte minst primärvården, säger Ann-Sofi Lodin.

– Vi tror inte att vi kan få bort bemanningspersonal helt och det är inte heller meningen. Men vi måste ha en större andel egen personal. När man är på en arbetsplats är det viktigt att man känner sig som en del i ett lag. Det blir svårare med inhyrd personal, säger Ann-Sofi Lodin.

Som en del av den nationella upphandlingen vill regionerna införa tolv månaders karenstid för de som byter arbetsgivare från en region till ett bemanningsbolag innan man kan arbeta i den region man varit anställd i. Det är något som upprör många som arbetar som vårdkonsulter i dag och kritiseras både av Vårdförbundet och branschorganisationen Kompetensföretagen.

Blir det inte en slags bestraffning av de som vill lämna regionerna?

– Vi är absolut inte ute efter att straffa våra medarbetare. Det handlar om att det blir svårt att förklara på en arbetsplats om någon slutar ena dagen och kommer tillbaka nästa dag fast med en annan arbetsgivare. Vi tycker att det är sunt med en karenstid och det finns redan i de flesta regioner – vi vill att samma regler ska gälla överallt.

Hur ska ni förhindra anställda att söka sig från regionerna?

– Bättre arbetsmiljö, bättre sammanhållning och att visa på att det är mer spännande utvecklingsmöjligheter hos oss. Vi måste ständigt jobba med att bli en mer attraktiv arbetsgivare. Vi tror att det är problematiskt med den splittring som kan bli på arbetsplatsen om man har för många som inte är en del av det ordinarie laget.

Behöver ni inte höja era löner om ni verkligen vill behålla era anställda?

– Löner och andra incitament är en del av vårt arbete. Där gör vi vad vi kan men vi är ju skattefinansierade verksamheter så vi måste få pengarna att räcka till allt.

Även om regionerna vill få ned andelen hyrpersonal är företeelsen här för att stanna, enligt Ann-Sofi Lodin.

– Det är viktigt att vi kan ta in bemanningspersonal när det uppstår toppar i verksamheten eller om någon blir sjuk. Det finns ett behov av att ha en bra och sund bemanningsbransch.

Som en del av den nationella upphandlingen vill regionerna införa 12 månaders karenstid för de som byter arbetsgivare från en region till ett bemanningsbolag innan man kan arbeta i den region man varit anställd i.