Expert: Massakern i Butja förlänger kriget

Massgraven i Butja beskrivs som folkmord och krigsbrott.

Upptäckten av den kommer förlänga kriget, menar Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– Det här kommer nog göra många ukrainare mindre benägna att göra eftergifter, säger han i P1-morgon.

Efter att civila hittats skjutna och lämnade på gatorna och en 14 meter lång massgrav med hundratals döda har upptäckts i Butja, norr om Kiev, har omvärlden reagerat starkt.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att det finns tydliga tecken på krigsbrott och att EU kommer att sätta in nya sanktioner mot Ryssland. Ukrainas ledare går längre och kallar det för folkmord.

På grund av upptäckterna om misstänkta grymheter mot civila kommer kriget att ta ny fart, menar Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– Det är många ukrainare som säger att det inte går att förhandla med ryssarna om fred eftersom man inte kan lita på Ryssland längre, säger han i P1-morgon.

Han menar att massgravarna innebär att Ukraina kommer sätta ny press på Ryssland.

– På så sätt kan nog kriget pågå länge eftersom det blir svårt att acceptera något annat än seger, säger Ilmari Käihkö.

Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Inte normalt med massgravar

Överstelöjtnant Joakim Paasakivi kallar upptäckten av massgraven för onormal.

– Att gräva en massgrav på det här sättet är väldigt oroväckande. Jag skulle inte säga att det är normalt i krig, säger han.

Från rysk sida menar man att fynden av de döda har iscensatts. Men enligt Paasakivi finns det flera bevis för att det är ryska förband som ligger bakom massakern, inte minst på grund av deras bristande moral.

– Med tanke på vad vi ser, vad de har lämnat, så är det obefintlig moral över huvud taget. Man har lämnat allting i ruiner, säger Paasikivi i Aftonbladets ”Krigsrapporten”.

Bilderna från de områden som rysk armé har lämnat tyder otvivelaktigt på att det är Ryssland som ligger bakom krigsbrotten, säger Paasikivi som kallar de ryska förbanden för odisciplinerade.

– Man kan inte strida på ett riktigt sätt om man gör på det här sättet. Allt det här bekräftar för mig att det sannolikt har varit de som har begått övergreppen, därför att det inte är disciplinerade militära förband, säger han.

Han menar att liknande upptäckter kommer att göras ju längre kriget fortgår.

– Förhoppningsvis upptäcker vi inte fler krigsbrott, men jag fruktar att vi kommer få se sådana.

Butja, strax utanför Kiev, har varit ockuperat av Ryssland sedan en månad tillbaka.
Butja, strax utanför Kiev, har varit ockuperat av Ryssland sedan en månad tillbaka.

Så blir krigets nästa fas

Just nu genomför Rysslands armé omgrupperingar och flyttar förband mot de östra delarna av Ukraina. Enligt flera underrättelserapporter tyder det på att de kommer fokusera på Donbass.

Paasakivi menar att kriget kommer fortsätta med militära strider i de delarna av landet, öster om städerna Charkiv och Donetsk.

– Ryssarna kommer försöka skära av de ukrainska förband som finns i öster. Där kommer vi se mer reguljära strider, förband som strider mot varandra, säger Paasakivi.

Publisert:

LÄS VIDARE