Coronapandemin

Danmark utlovar flockimmunitet – förväntas slopa alla restriktioner

Av: 

TT-Aftonbladet

NYHETER

Två veckor till flockimmunitet och fem dagar till avskaffade restriktioner.

Danmark levererar två hoppfulla besked – samtidigt som den nya omikron-varianten sprids för fullt.

Danmark förväntas häva alla coronarestriktioner från och med kommande måndag. Detta uppger flera källor för tidningen Jyllands-Posten, som skriver att statsministern Mette Frederiksen (S) ska avisera lättnaderna under en pressträff på onsdagskvällen.

Enligt tidningen är detta i linje med rekommendationerna från landets epidemikommission.

Sedan tidigare har Danmarks parlament folketinget lyft en del av coronarestriktionerna för det danska kulturlivet. För knappt en och en halv vecka sedan fick exempelvis landets museer slå upp portarna igen, men i nuläget råder fortsatt en rad restriktioner för barer och nattklubbar.

Danmarks statsministern Mette Frederiksen (S) väntas att komma med besked på onsdagen att landets coronarestriktioner ska slopas. Arkivbild.

Snart flockimmunitet

I går gick Danska smittskyddsmyndigheten Statens Serum Institut (SSI) ut med att landet uppnår så kallad flockimmunitet mot coronaviruset inom de närmaste veckorna.

Förklaringen är att det i dagsläget finns en utbredd coronasmitta i samhället, men också en omfattande vaccintäckning, uppgav Tyra Grove på SSI i en skriftlig kommentar till TV 2. Det kommer i sin tur leda till att smittotalen sjunker eftersom det blir svårare för coronaviruset att hitta personer att infektera.

Samtidigt sprids en undervariant av omikronvarianten i Danmark. Undervarianten som håller på att bli dominerande går under namnet BA.2 (den ursprungliga går under namnet BA.1) och står för fler än hälften av de registrerade fallen i landet.

I söndags rapporterades drygt 42 000 nya coronafall i Danmark under det gångna dygnet – den näst högsta dygnssiffran under pandemin. 

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Omikron

Danmark

Mette Frederiksen