Mord

Abdul Haleem, 30, och Toj Kamrani, 28, döms till livstids fängelse

Långa straff för mordet på Årstabron

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Den 27-årige mannen trodde han skulle fira sin vän, Toj Kamranis, födelsedag.

Men det hela var en fälla beställd av Abdul Haleem, 30.

Mitt på Årstabron sköts 27-åringen till döds med flera skott i ryggen.

Nu döms tre män till långa fängelsestraff för mordet.

Den 27-årige mannen lurades in i en fälla.

Han sköts till döds med flera skott i ryggen och huvudet på Årstabron i Stockholm den 17 september 2020.

Nu, 16 månader senare, döms tre män, alla med kopplingar till kriminella nätverk, till långa straff för mordet.

  • 30-årige Abdul Haleem, som åtalades för att vara den som ville se 27-åringen död och som var den som drev på de som sedan sköt honom, döms till livstids fängelse för anstiftan till mord.
  • 28-årige Toj Kamrani och en 21-åring som misstänktes vara de som mötte upp 27-åringen på bron och sköt de dödande skotten, döms till livstid respektive 14 års fängelse för mord.
  • 21-åringens påföljd mildras då han var 20 år vid mordtillfället. Tingsrätten menar dock att det mesta tyder på att det faktiskt var han som avlossade skotten.

Skulle fira födelsedag – lurades

Även om det mesta talar för att det inte var Toj Kamrani som avlossade skotten anser tingsrätten att hans roll i det hela har varit avgörande och att det inte finns anledning att bedöma straffvärdet för hans medverkan annorlunda än för övriga inblandade.

En minnesplats upprättades på Årstabron efter mordet.

Han och offret var vänner och tingsrätten anser att han agerade lockfågel för att få ut offret på bron natten den 17 september 2020.

Den 27-årige mannen, som själv hade kopplingar till gängkriminalitet, hade tidigare utsatts för två mordförsök och fruktade för sitt liv.

Men han och Toj Kamrani var vänner och det var Kamranis födelsedag så han gick med på att mötas.

Det hela var dock en fälla – beställd och planerad av Abdul Haleem menar nu Södertörns tingsrätt i domen som föll i dag.

Haleem var vid tillfället högt uppsatt i Flemingsbergsnätverket och av någon anledning ska 27-åringen och han ha hamnat i en konflikt med varandra år 2018. En konflikt så sårig att Haleem ville se 27-åringen död.

Innan dess hade de båda varit vänner och det framgår i domen att Haleem till och med kört runt på offret i rullstol under en period då han hade skadat sig i en olycka.

En släkting till 27-åringen berättar i förhör hur det var allmänt känt att Abdul Haleem ville åt honom och 27-åringen hade sagt att det skulle komma att bli ”tredje gången gillt”. Men inte heller för släktingen ville 27-åringen säga vad som hänt mellan honom och Haleem.

FBI hjälpte till

Först såg inte bevisen mot Abdul Haleem ut att räcka. Endast skyttarna kunde gripas men beställaren gick först inte att knyta till dådet.

Då dök oväntad hjälp upp från den amerikanska polisen FBI. De hade skapat en krypterad mobil-app kallad Anom som många kriminella världen över hade börjat använda, ovetandes om att polisen övervakade allt de gjorde.

Toj Kamrani, 28, döms till livstids fängelse
Abdul Haleem, 30, döms till livstids fängelse.

En av dessa kriminella var Abdul Haleem.

– När vi fick tillgång till hans chattar hittade vi helt nya bevis, har åklagare Lisa dos Santos tidigare berättat.

Genom Anom kunde man se hur han övertalat de andra två att lura ut 27-åringen och mörda honom.

Efter dådet skrev de till honom:

“Nu är svensk borta ❤️❤️❤️”

Abdul Haleem svarade:

“Du är bäst min älskade bror”.

Bevisningen i målet har till stor del bestått av chattar från just Anom.

Kaotisk rättegång

Södertörns tingsrätt har bedömt att chattarna, tillsammans med annan bevisning, på ett tillförlitligt sätt visar hur mordet planerades, förbereddes och utfördes samt vilka personer som var inblandade i mordet.

Rätten har därför kommit fram till att det är ställt utom rimligt tvivel att de tre åtalade personerna medverkade i mordet på det sätt åklagarna har påstått.

– Utredningen visar att mordet planerades och förbereddes under förhållandevis lång tid. Brottsplanen var också förslagen på så sätt att offret lurades till mordplatsen, där han sköts till döds med sammanlagt fem skott. Med hänsyn till bland annat dessa omständigheter är gärningens straffvärde fängelse på livstid, säger rättens ordförande rådmannen Daniel Eriksson.

Rättegången som avslutades i december blev kaotisk, något som Aftonbladet tidigare berättat.

Bland annat attackerade en av de nu dömda männen Abdul Haleem med knytnävsslag inne i salen. Ett antal personer greps även utanför tingsrätten misstänkta för att ha planerat mörda en av de som skulle närvara under förhandlingen.

Alla de inblandade har genomgående nekat till brott.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Mordrättegången blev kaotisk – nu faller domen

ÄMNEN I ARTIKELN

Mord

Stockholm