Unga ryssar: ”Landet där vi levde finns inte längre”

Uppdaterad 2022-03-12 | Publicerad 2022-03-10

Tusentals ryssar har redan blivit av med jobbet på grund av sanktionerna mot Ryssland.

Många unga vill lämna landet efter invasionen av Ukraina.

– Jag kommer inte att stanna i detta Mordor en sekund längre än nödvändigt, säger programmeraren Ilja.

Oberoende ryska tidningen Meduza, som har sitt säte i Lettland, samlar just nu in berättelser från ryssar som förlorat sina inkomster. Dussintals västerländska företag har redan lämnat Ryssland.

Vjatjeslav, frilansande designer i Novosibirsk, är en av många som förlorat jobbet sedan 24 februari. Han gjorde framför allt designuppdrag åt olika statliga bolag.

– Mellan 24 och 28 februari var jag i chock, kunde inte arbeta, inte tänka, ingenting. Jag bara satt och tittade, ”vad i helvete är det som händer”. Den 1 mars skrev jag till alla mina uppdragsgivare att jag aldrig någonsin tänker arbeta med statliga företag igen. Jag funderar på att jobba svart så att inte en kopek går i skatt till denna regim, skriver han till Meduza.

Tusentals ryssar har redan blivit av med jobbet på grund av sanktionerna mot Ryssland. Många unga uppger nu att de vill lämna landet efter invasionen av Ukraina.
Tusentals ryssar har redan blivit av med jobbet på grund av sanktionerna mot Ryssland. Många unga uppger nu att de vill lämna landet efter invasionen av Ukraina.

”Landet där vi levde finns inte längre”

Jelena arbetade till för en vecka sedan på Ikea i Moskva. Så här skriver hon, efter att företaget pausat sin verksamhet i Ryssland:

– Ikea kommer inte att återvända, det finns inget för dem att återvända till (det gäller oss alla, landet där vi levde finns inte längre). Nu ska jag söka ett nytt arbete. Parallellt ska jag lämna in en ansökan om att flytta till Israel.

Ilja, programmerare i Moskva, berättar att hans företag funnits i 30 år och haft många utländska kunder.

– För två dagar sedan blockerade vår största kund, som stod för 60 procent av våra intäkter, våra konton och bröt kontraktet. De hänvisade till force majeure. Det här är slutet för alla it-företag i Ryssland. Vår statsledning har på mindre än två veckor utplånat allt som vi byggt upp under 30 år.

– Jag kommer att flytta till något av Rysslands grannländer och fortsätta arbeta som programmerare. Jag kommer inte att stanna i detta Mordor en sekund längre än nödvändigt, skriver Ilja.

Mängder av västerländska företag har pausat sin verksamhet eller lämnat Ryssland sedan invasionen av Ukraina inleddes.
Mängder av västerländska företag har pausat sin verksamhet eller lämnat Ryssland sedan invasionen av Ukraina inleddes.

”Ingen vill ta i oss ryssar med tång”

Marija arbetade på kreditkortsföretaget Visa i Moskva. Hon fick först höra att ”det här är bara tillfälligt”. I söndags stod det klart att kontoret skulle stängas. Nu sitter medarbetarna hemma och försöker få jobb på Visas utländska kontor.

– Men ingen är redo att anställa någon från Ryssland, ingen vill ta i oss med tång. Jag kommer att söka jobb utomlands och emigrera med familjen. Det är tur att familjen inte är så stor än...

”Har växlat alla mina pengar till kryptovaluta”

Alina arbetade för ett internationellt företag i Moskva, som nu lämnat landet.

– De betalade två månadslöner i rubler och sade att ”ni kan skapa ett ryskt dotterföretag”. Men det känns bara läskigt, eftersom säkerhetstjänsten FSB snart kommer att börja leta efter folkfiender. Jag har växlat alla mina tillhörigheter till kryptovaluta och till att börja med rest till Georgien. Jag vet inte vart jag ska ta vägen sedan.

På flera platser i Ryssland har människor demonstrerat mot Rysslands invasion av Ukraina.
På flera platser i Ryssland har människor demonstrerat mot Rysslands invasion av Ukraina.

Oleg arbetade på en liten tysk firma, som gjorde automatiseringskomponenter, i Sankt Petersburg. Han hade ett intressant arbete, med fina villkor, hemarbete och bra karriärmöjligheter.

– 28 februari meddelade företaget att de lämnar Ryssland. Alla mina karriärplaner gick upp i rök. Jag skulle vilja flytta till Europa, men dörrarna håller på att stängas för det. Jag kommer att lida, överleva och vara ledsen.

LÄS VIDARE