Nyheter

Dottern mördades – rappare poserade med vapnet

Av: 

TT

NYHETER

Tolvåriga Adriana sköts ihjäl när hon rastade sin hund. Dagarna före mordet poserade maskerade män med mordvapnet vid inspelningen av en rapvideo.

– Att mörda ett barn, hålla tyst om det och sedan publicera en musikvideo passerar alla gränser, säger Adrianas mamma Susanne Yakes.

Skotten var ämnade för någon annan. Polisen misstänker att männen i bilen sköt mot två personer i 20-årsåldern med kopplingar till den kriminella miljön.

I stället sköts Adriana ihjäl utanför hamburgerrestaurangen i Norsborg i Botkyrka, söder om Stockholm, några veckor före sommarlovets slut förra året.

– Min klocka stannade den dagen, säger Adrianas mamma Susanne Yakes.

– Jag har levt i en dimma sedan dess.

Tiden efter det att medieuppbådet lagt sig beskriver hon som ensamt.

– Många har försvunnit från mitt liv. Det är så mycket som blir trasigt, så många relationer det har påverkat. Det känns som att min familj fick ett slutdatum.

Människor i ens närhet går vidare. Själv står hon kvar i dimman.

– Många tror att det är över efter begravningen. Men det är då det tuffa börjar. Att lära sig att leva utan sitt barn.

Folk är dåligt förberedda på att möta människor i sorg, berättar hon. Vad säger man till en mamma som plötsligt förlorat sitt barn?

– Jag förstår att det är svårt. Döden är läskig, vi lär oss inte om hur man pratar om den. Det värsta man kan säga till en mamma? ”Jag finns här, det är bara att ringa”. Lägg inte det ansvaret på en sörjande mamma.

Vapnet fanns i rapvideo

Politiker reagerade med bestörtning och avsky efter mordet. Adriana ville själv bli politiker. Så blev det inte.

– Vårt rättssystem är föråldrat. Våldet har tagit över. Det krävs fler avskräckande exempel, konstaterar Susanne Yakes.

Ibland tränger omvärlden igenom dimman som hon lämnats ensam i. Som mordet på rapartisten Einár.

– Jag kan inte säga att det är så, men det känns som att olika människor sörjs olika mycket. Som att det finns ett bestämt värde på olika människoliv. Det gör mig jätteledsen, säger hon.

Ingen person har ännu åtalats för mordet på Adriana, men flera män har häktats, majoriteten av dem är misstänkta för mord.

Genombrottet i polisutredningen kom via en musikvideo. I den syns en rapartist omringad av maskerade män posera med automatvapen framför den bil som användes vid mordet.

Åklagare har också pekat ut mordvapnet i videon. Vid en av inspelningsplatserna, i ett garage i Sollentuna, hittade polisen en patron som har matchats med hylsor från mordplatsen.

Rapartisten bakom videon dömdes för grovt vapenbrott. Det gjorde också den 29-årige man som hanterar vapnet i videon. De har överklagat domen. 29-åringen är också häktad för mordet på Adriana.

Publicerades på Youtube

Enligt polisen är 29-åringen tongivande i de kriminella miljöerna i södra Stockholm. Han ligger bland annat i en djup konflikt med personer i det så kallade Vårbynätverket, samma personer som dömdes i tingsrätten för den kidnappning som Einár utsattes för i april förra året.

Tystnadskulturen, att det är svårt att få vittnen att berätta om vad de sett, finns även i det här fallet där ett barn miste livet, enligt åklagaren Anna Svedin. Är det någon gång man ska försöka göra skillnad och prata med polisen så är det nu, betonar åklagaren.

Rapvideon med mordvapnet spelades in två dagar före skotten vid hamburgerrestaurangen. Den publicerades på Youtube knappt en månad efter mordet och hade drygt 130 000 visningar ett år senare.

– Att mörda ett barn, hålla tyst om det och sedan publicera en musikvideo. Jag saknar ord, säger mamma Susanne Yakes och fortsätter:

– Den som har det på sitt samvete har passerat alla gränser.

TT: Vad tänker du om det våld som omger rapmusiken?

– Jag är inte insatt. Men jag tycker att det är sjukt att de blir prisbelönade. Att man indirekt belönar dem för våldet och romantiseringen av droger och kriminalitet som de sprider med sin musik. Som sedan unga tar efter.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: