Risk för bråk - polisen flyttar extremistmöte

Publicerad 2022-04-16

Tolv poliser skadades och fyra polisfordon stacks i brand i samband med att högerextremisten Rasmus Paludan skulle demonstrera i Örebro.

I dag hade han fått tillstånd för ännu en koranbränning – i Landskrona. Men nu har polisen flyttat sammankomsten.

Beslutet att flytta evenemanget kommer bara timmar innan det var planerat att sätta i gång.

– Det bygger på en samlad bedömning som är gjord efter utvecklingen i andra regioner tillsammans med information som inhämtats de senaste dagarna, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisregion Syd.

Det är ännu inte klart var koranbränningen ska någonstans i stället.

– Men det blir alltså inte Landskrona. Vi kommer att gå ut med den nya platsen så fort vi får in det, säger Patric Fors.

Framflyttat

Paludan uppger på partiets Facebooksida att evenemanget flyttats från 15.30 till 17.30, men inte heller där framgår det var han ska hålla till.

Det nya beskedet kommer efter två dagars bråk och upplopp som kulminerade med kraftiga sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Örebro under fredagskvällen. Då hade högerextrema Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextremistiska partiet Stram kurs, antingen hållit eller fått tillstånd att hålla torgmöten och bränna koraner i Norrköping, Linköping och Rinkeby i Stockholm.

Polisen hade tidigare i dag möte inför den planerade sammankomsten och gjorde till en början bedömningen att den skulle gå att genomföra i Landskrona.

– Vi har ju sedan tidigare avsatt resurser för att hantera det här, men nu får man förstås ta ytterligare ett samlat grepp om situationen med tanke på vad som har hänt de senaste dagarna, sade Kim Hild, presstalesperson vid polisregion Syd under förmiddagen.

Kan bli våldsamt

Hon underströk att man hade planerat för att det skulle kunna bli våldsamt.

– Det finns ju förstås en förhöjd risk för att det skulle kunna bli stökigt och ansluta fler jämfört med hur det såg ut tidigare.

När Paludan ansökte om att genomföra sammankomster i ett flertal Stockholmsförorter under 2020 fick han nej från polisen med hänvisning till att evenemangen bedömdes utgöra allvarliga hot mot ordning och säkerhet.

TT: Varför har ni inte valt att dra in tillståndet med tanke på vad som skedde i Linköping, Rinkeby och Örebro?

– Det har framför allt att göra med att skyddet för att kunna utöva sina rättigheter att demonstrera och yttra sig väger ofantligt tungt och det ska krävas otroligt mycket för att dessa ska kunna åsidosättas, säger Kim Hild.

”Komplex fråga”

Hon påpekade att de senaste dagarnas omfattande våldsamheterna under Paludans besök på andra platser skulle kunna ses som starka belägg för att förbjuda sammankomsten, men att det är svårt att väga detta mot yttrande- och mötesfriheten.

– Det är en väldigt komplex fråga.

– Men det finns såklart en möjlighet att ställa in sammankomsten, det beror på hur man bedömer läget.

Varningsskott i Örebro

Under insatsen i Örebro sattes fyra polisbilar i brand och minst en privatperson skadades i kaoset. På lördagsmorgonen uppger polisregion Bergslagens presskontakt Lars Hedelin att tolv poliser skadades under upploppen.

– Det är påkastningsskador av sten och slag och våld, eventuellt några frakturer men det är inte livshotande tack och lov, säger Hedelin.

Det finns ännu ingen gripen eller misstänkt för händelserna i Örebro, som utreds som våldsamt upplopp, uppger polisen.

Åtta personer greps i Stockholm på fredagen, misstänkta för våldsamt upplopp, i samband med Paludans sammankomst i Rinkeby.

Upplopp i Östergötland

På torsdagen utbröt upplopp i Linköping och Norrköping då Paludan fått tillstånd att anordna sammankomster där koranen skulle brännas.

Räddningspersonal och poliser attackerades även vid dessa tillfällen. Polisfordon sattes i brand och tre poliser samt två privatpersoner fick föras till sjukhus med lindriga skador.

I Linköping greps sju personer och i Norrköping minst två, alla misstänkta för våldsamt upplopp.