Tryckvåg söder om Stockholm: ”Vi flög i området”

Rapporter har inkommit om att hus har skakat i Nynäshamn och i Haninge söder om Stockholm.

– Det är helt säkert att det inte är en jordbävning, säger Björn Lund, vid svenska nationella seismiska nätet, SNSN.

Ljudbang från flygvapnet tros ligga bakom.

En ljudbang från flygvapnet tros ligga bakom den kraftiga tryckvågen. Bild på en Jas 39C Gripen från en uppvisning på F17 i Kallinge.
En ljudbang från flygvapnet tros ligga bakom den kraftiga tryckvågen. Bild på en Jas 39C Gripen från en uppvisning på F17 i Kallinge.

Ett skalv eller en tryckvåg har känts söder om Stockholm vid 13.40. Det har upplevts som ett jordskalv men det är det inte, menar Björn Lund.

– Det är det inte en jordbävning. Vi vet inte vad det kan vara, men något stort skalv har inträffat. Det är ingen sprängning i marken, säger Björn Lund.

– Det gör mig förvånad, säger han.

Vad det i så fall skulle kunna bero på är någon form av sprängning ovan mark.

– När det har hänt förr har det varit flygningar, att det svajar i husen, det är någonting som är uppe på ytan, på marknivå eller i ett hus, eller i luften, säger Björn Lund.

Kan bekräfta att vi flög i området

Flygvapnet har haft övningar och genomfört flygningar mot Gotland mitt på dagen, uppger SNSN. Enligt dem har det troligen varit flygvapnet som har orsakat en ljudbang, som hörts och känts över ett stort område.

Aftonbladet har varit i kontakt med Försvarsmakten och SAAB om skalven som rapporterades in vid 13.40.

– Vi flög i området den tiden med JAS-Gripen. Det kan uppstå ljud och det kan uppstå buller när vi gör flygningar. Jag kan inte bekräfta att det var det som orsakade skakningarna, men jag kan bekräfta att vi har flugit i området vid den tiden, säger Mattias Rådström presschef på SAAB.

Känts på flera platser

Enligt uppgifter till Aftonbladet har det upplevts som en tryckvåg. Människor i Enskede, Ekerö, Haninge, Södertörn, Ösmo, Nynäshamn, Tullinge, Trosa och Södertälje har hört av sig till Aftonbladet och berättat att de känt att det ska ha skallrat i fönster och i marken.

– Hela huset skakade, det kändes som en jordbävning, säger en boende i Västerhaninge till Aftonbladet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN