SD struntade i att höra vittne till Fogelklous bekännelse

Tidigare kommunalrådet Lars Hansson vittnade om hur Jörgen Fogelklou erkände att han ligger bakom hatkontot ”afghan”.

Trots det har partiet eller säkerhetsfirman Avarn inte hört honom i utredningen.

– Fogelklou är hundra procent oskyldig, säger partistyrelseledamoten Oscar Sjöstedt.

Sverigedemokraterna gick i går ut med att man lägger ner utredningen mot partiets starke man i Göteborg, Jörgen Fogelklou.

Utredningen startades efter Aftonbladets artiklar om kopplingen mellan SD-politikern och nätkontot ”afghan” där rasistisk och antisemitiska uttalanden spridits.

Det tidigare SD-kommunalrådet Lars Hansson har vittnat om att Jörgen Fogelklou erkänt att han ligger bakom hatkontot.

Lars Hansson, tidigare SD-kommunalråd i Göteborg.
Lars Hansson, tidigare SD-kommunalråd i Göteborg.

Inte intresserade av vittnen

Trots det så har varken Sverigedemokraternas medlemsutskott eller den privata säkerhetsfirman Avarn som skött utredningen hört av sig till Lars Hansson under utredningens gång.

– Nej, det har de inte gjort. Det är väldigt konstigt att inte fråga oss om man utreder det här eftersom jag har fått information av Jörgen själv där han säger att det är han som ligger bakom kontot, säger Lars Hansson till Aftonbladet på tisdagen.

Han säger att han är så säker på sin sak att han är beredd att vittna under ed i en rättegångssal.

– Den här undersökningen som gjorts är bara ett spel för gallerierna. Som jag ser det finns det bara en orsak till att inte kontakta mig: det är inte intressant att prata med vittnen som talar sanning. För då hade man fått lov att ta ett annat beslut i det här ärendet.

Jörgen Fogelklou, SD.
Jörgen Fogelklou, SD.

Hundra procent oskyldig

Partistyrelseledamoten Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson, står bakom medlemsutskottets beslut om att lägga ner utredningen mot Fogelklou.

Enligt Sjöstedt har Fogelklou kommit med ett uttömmande svar där det framgår tyligt att han inte ligger bakom kontot ”afghan”.

– Antingen är han skyldig eller är han oskyldig. Det är ett binärt utfall. Han är oskyldig och det finns ingen gråskala.

Beskedet i går var att det finns indicier som pekar på att det finns en koppling mellan kontot och Fogelklou?

– Nej det gör det inte, det är det jag säger. Det är ett binärt utfall, aningen är man hundra procent skyldig eller hundra procent oskyldig. Då litar jag på personen i fråga och medlemsutskottet som också låtit en extern part göra en utredning.

Vad säger du om likheterna mellan hur kontot har formulerat sig på nätet och hur Fogelklou öppet uttryckt sig?

– Det är ingenting jag vill uttala mig om. 

Säkerhetsfirma avgörande

SD:s medlemsutskott anlitade säkerhetsföretaget Avarn Security i utredningen. Företagets utlåtande blev avgörande för beslutet att lägga ner utredningen. 

– De konstaterade att det inte gick att säkerställa att det var Fogelklou. Jag kan tänka mig att de tittar på om det skulle kunna hålla i arbetsdomstolen, skulle det hålla rättsligt, säger Martin Kinnunen, vice ordförande i medlemsutskottet

Att Lars Hansson inte hördes förklarar Kinnunen med att han saknar trovärdighet. Detta eftersom Fogelklou och Hansson har haft en uppslitande personkonflikt. 

– Det finns starka incitament för honom att hysa personligt agg mot Fogelklou. 

Publisert:

LÄS VIDARE