Facebook

Facebook, Instagram, Whatsapp och Messenger låg nere

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

TT

Nora Fernstedt

NYHETER

Användare i hela världen hade under måndagskvällen problem med Facebook, Instagram, Whatsapp och Messenger. Även Wordfeud låg nere.

Apparna slutade fungera strax efter 17, enligt Downdetector.

Först kring midnatt svensk tid gick det att komma in på sidorna igen.

Sedan Facebook kraschat har hashtaggen #facebookdown trendat på Twitter, och användare över hela världen rapporterar att de inte kommer in på sidan. I Facebook-appen möttes man av meddelandet: “Nyhetsflöde är inte tillgängligt just nu. Detta kan bero på ett tekniskt fel som vi arbetar för att åtgärda.”

Strax före midnatt fungerade apparna igen.

”Våra tjänster är nu tillbaka online och vi arbetar för fullt för att kunna göra dem fullt tillgängliga”, skriver Facebook i ett uttalande där företaget ber om ursäkt och betonar att det inte finns några tecken på att användardata har komprometteras eller spritts.

Orsakerna till nedgången var enligt Facebook försök att ändra konfigurationen i ett antal routrar som koordinerar trafiken mellan Facebook-servrar. Det ledde till en snöbollseffekt som fick till följd att sajterna stängdes ner.

”De underliggande orsakerna påverkade även många av de interna verktyg och system vi använder i vår dagliga verksamhet, vilket komplicerade våra försök att snabbt kunna ställa en diagnos och lösa problemen”, skriver man.

Facebook ligger nere

”Tas för givet”

Brooke Duffy, lektor vid amerikanska Cornell University, forskar i hur medier, teknik och kultur möts, och konstaterar att det inte är en slump att många användare i dag är så beroende av Facebook.

”Det senaste årtiondet har Facebook gjort flera saker för att bli en fast punkt i våra dagliga liv: Vi förlitar oss på tjänsterna inte bara för att kommunicera, utan också för information om allting från lokala tillställningar till global politik”, säger hon i en mejlintervju med TT, och lägger till:

”Det var först mot bakgrund av dagens avbrott som många av oss insåg hur beroende vi är av en plattform som ofta framställs som förlegad (speciellt jämfört med den relativa nykomlingen Tiktok)”.

Förutom att användare under avbrottet inte kunde skrolla sina flöden eller skriva till sina bekanta påverkade det företag som är beroende av försäljning via plattformarna – liksom annonsörer som använder sig av dem för att synas.

”Vad som är skakande för många är hur det här kollektiva beroendet tas för givet”, säger Brooke Duffy.

”Nyckfulla”

Globala avbrott hos de övriga av de så kallade megaplattformarna – Amazon, Apple, och Microsoft – skulle kunna få liknande påverkan. Och det finns saker att dra lärdom från måndagens utbrott, enligt Duffy.

”Teknikjättar – och sociala medier-företag speciellt – är mycket mer nyckfulla och oberäkneliga än de medieföretag som dominerade under 1900-talet. Bortom de storskaliga avbrotten som vi sett i dag, så har de här företaget utvecklats i halsbrytande fart. De förändringar de gör – från nya funktioner till att skruva på algoritmerna – kan ha djupgående konsekvenser för användare och skapare”.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Facebook

LÄS VIDARE

Facebook-problem: ”Telefonkatalogen är trasig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Facebook

Whatsapp

Instagram

Sociala medier

Messenger

Data, it & högteknologi