Kyrkoskytt kedjade dörr innan han sköt

Av:  Gustav Sjöholm/TT

Den misstänkta gärningsmannen kedjade kyrkans dörr och limmade låsen med superlim. Sedan öppnade han eld – men övermannades därefter av kyrkobesökare.

Hat mot taiwaneser tros ligga bakom söndagens masskjutning i Kalifornien.

Sex personer sköts, varav en avled, i skjutningen vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien under söndagen.

En 68-årig amerikansk medborgare som invandrat från Kina misstänks ha gått till attack vid en lunchbankett efter en gudstjänst i den taiwanesiska presbyterianska kyrkan. Hat mot taiwaneser pekas ut som ett troligt motiv.

– Han var upprörd över politiska spänningar mellan Kina och Taiwan, säger Orange Countys polischef Don Barnes vid en pressträff.

”En hjälte”

Allt tyder på att mannen agerade ensam. Han var bosatt i Las Vegas i granndelstaten Nevada, där han bland annat arbetat som säkerhetsvakt. Han hade så vitt känt inga kopplingar till kyrkan, och tillhörde själv inte någon religiös församling.

– Den information vi samlat in tyder på att det här rör sig om en politiskt motiverad hatincident, att den här individen kände missnöje gentemot den taiwanesiska gemenskapen generellt, säger Barnes.

Mannen gick in i kyrkolokalen, där en lunchbankett med cirka 50 deltagare hölls efter en gudstjänst, för att välkomna en pastor som återvänt efter en tid i Taiwan. Enligt polisen kedjade han fast kyrkodörren, limmade igen låsen med superlim, placerade ut fyra molotovcocktails och öppnade eld.

Jerry Chen, en 72-årig deltagare vid middagen, kikade runt hörnet från ett kök när han hörde skott. Där såg han folk skrika, springa och ta skydd under borden.

– Jag förstod att någon sköt. Jag var väldigt, väldigt rädd. Jag sprang ut genom köksdörren för att ringa (larmnumret) 911, säger han till AP.

Sex personer sköts, varav 52-årige John Cheng avled av sina skador.

– Doktor Cheng är en hjälte vid den här incidenten, enligt vittnesuppgifter så står det klart att han attackerade den misstänkte och försökte att avväpna honom, vilket möjliggjorde för andra att gripa honom. Utan doktor Cheng hade det varit fler offer i det här dådet, säger Barnes.

Äldre par offer

En pastor ska bland annat ha kastat eller slagit en stol i huvudet på gärningsmannen. Därefter band kyrkobesökare fast mannen med en elsladd och han hölls kvar tills dess att polisen slog in dörren och grep honom.

Polisen beslagtog två halvautomatiska pistoler och extra magasin. Vapnen hade inhandlats lagligt.

För två av de fem skadade beskrivs tillståndet som gott, för två är det stabilt och för den sista är tillståndet oklart, enligt polisen. Bland offren finns ett par i 85-årsåldern.

Vad som fick mannen att gå till attack är oklart. En tidigare granne berättar för AP att den misstänkte ägt ett bostadshus, men att hans psykiska tillstånd försämrats sedan han attackerats i huvudet av en hyresgäst och att 68-åringen därefter sålt fastigheten.

Grannen berättar att mannen ska ha skjutit med pistol i sin lägenhet, vilket ledde till att han vräktes, och att hans psykiska mående verkar ha försämrats de senaste månaderna.

Publisert: