Irländsk ex-soldat gick med i IS – döms

Av:  TT-AFP

En irländsk kvinna som anslöt till terrorrörelsen IS döms i hemlandet. Arkivbild.
En irländsk kvinna som anslöt till terrorrörelsen IS döms i hemlandet. Arkivbild.

En före detta soldat från Irland döms i hemlandet för att ha anslutit sig till terrorrörelsen IS. Hon levde i IS-fästet Raqqa i flera år och greps när hon vände hem till Irland.

40-åriga Lisa Smith, som kommer från staden Dundalk, grät i rätten när domen förkunnades. De tre domarna slog fast att hon var fullt medveten om vad hon gjorde när hon reste till Syrien och gick med i IS år 2015.

Smith hade tidigare varit irländsk yrkessoldat i tio års tid. Senare konverterade hon och gav sig hän till en extrem tolkning av islam. I olika filmklipp uttryckte hon en önskan att leva under sharialagstiftning och dö som en martyr.

Hennes make ville inte följa med till Syrien, så hon skilde sig från honom. Hon bosatte sig i IS självutropade ”huvudstad” Raqqa, där hon gifte om sig med en brittisk man som gjort en liknande resa.

När den USA-ledda koalitionen tryckte tillbaka IS flydde Smith hemåt. Hon greps när hon kom till Dublins flygplats i december 2019 tillsammans med sin dotter.

Rättegången har pågått i nio veckor och Lisa Smith hävdade sin oskuld till terrormedlemskapet. Hon frias på en separat punkt om terrorfinansiering, i ett fall där hon skickat pengar till en syrisk man för att denne skulle få vård i Turkiet. Hennes straff kommer att meddelas den 11 juli.

Publisert: