Putins varning till väst: Kan vidta åtgärder

Vladimir Putin varnar för konsekvenserna av att västvärlden förser Ukraina med långdistansvapen.

Riktas vapnen mot ryskt territorium kommer det att leda till ”otrevliga scenarion”, har Kreml tidigare hävdat.

– Vapenleveranserna syftar bara till att dra ut på konflikten så länge som möjligt, uppger Vladimir Putin.

Rysslands president Vladimir Putin varnar västvärlden efter att USA beslutat att sända avancerade långdistansraketsystem till Ukraina, uppger Reuters.

Putin hävdar å ena sidan att vapensystemen inte ändrar något "i praktiken" men att Ryssland å andra sidan måste vidta åtgärder om västvärlden fortsätter förse Ukraina med långdistansvapen.

”Tjafs om vapenleveranser”

Vidare uppger Putin att "allt tjafs om vapenleveranser bara har ett mål, att dra ut på den väpnade konflikten så länge som möjligt". –

I dagarna uppgav även Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under en presskonferens i Saudi Arabien att vapenleveranserna ökar risken för att ett ”tredje land” kan dras in i kriget.

PLUS: Teorin: Så lurar Putin ryssarna och världen

Rysslands president Vladimir Putin på sin residens vis Svarta Havet på fredagen.
Rysslands president Vladimir Putin på sin residens vis Svarta Havet på fredagen.

Några av USA:s kraftfullaste vapen

Det var i tisdags som USA:s president Joe Biden i en artikel i New York Times meddelade sitt beslut att skicka några av landets kraftfullaste vapen till Ukraina.

Joe Biden hävdar att vapnen i fråga ska komma Ukraina till del på ett villkor: de får inte under några omständigheter användas mot mål på ryskt territorium, skriver New York Times.

”Det är Rysslands ansvar”

I onsdags uppgav USA:s utrikesminister Antony J. Blinken att Ukraina har försäkrat att vapnen enbart ska användas inom ukrainskt territorium, men slog i samma veva fast att det kommer an på Ryssland att stoppa aggressionerna mot Ukraina för att situationen inte ska eskalera.

Kreml har i sin tur uppgett att ”otrevliga scenarion” är att vänta om de nya vapnen skulle komma att riktas mot ryskt territorium, uppger AP.

Spanien skickar stridsvagnar

Under söndagen stod det också klart att Spanien kommer att förse Ukraina med luftvärnsmissiler och stridsvagnar, något som tidningen El Pais var först med att rapportera om.

Spanien kommer därtill stå för stridsvagnsutbildning för ukrainska soldaterna i Lettland, dit den spanska armén har skickat 500 soldater inom ramen för Nato-operationen Enhanced Advanced Presence.

Sönderbombat Irpin efter rysk beskjutning.
Sönderbombat Irpin efter rysk beskjutning.
Publisert:

LÄS VIDARE