Tydlig spricka i budgetdebatten mellan V och C

Av: 

Finansminister Magdalena Andersson (S) lämnar budgetpropositionen till riksdagens talman inför budgetdebatten.
Finansminister Magdalena Andersson (S) lämnar budgetpropositionen till riksdagens talman inför budgetdebatten.

Regeringens problem med att få stöd för sin budget av C och V framkom tydligt i budgetdebatten i riksdagen. Samtidigt kräver Sverigedemokraterna stärkta pensioner för att stödja ett alternativ från M och KD som kan hota regeringens budget.

Centern efterlyste fler skattesänkningar från regeringen samtidigt som Vänsterpartiet kritiserade det ”reptricket”.

– Sverige är fortfarande i en djup arbetslöshetskris med 450 000 arbetslösa, varav 190 000 långtidsarbetslösa. De flesta bedömare säger nu att småföretagen måste få chansen att anställa. Delar finansministern Centerns inställning att man kan sänka de rekordhöga skatterna på jobb och företagare? frågade partiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl.

Svarade inte

Finansminister Magdalena Andersson (S) svarade inte direkt på den frågan utan framhöll att budgeten innehåller flera åtgärder för att de långtidsarbetslösa ska få jobb. Hon framhöll också att 74 miljarder i reformer kommer att innebära en vitamininjektion för hela ekonomin.

– Det handlar om att arbeta med effektiva åtgärder, det finns goda möjligheter att anställa långtidsarbetslösa till låga kostnader. Jag hoppas att Sveriges företagare tar de möjligheterna, sade finansministern.

Hennes problem med att få stöd för budgeten framkom tydligt när det var dags för Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. V oroar sig för att regeringen lägger välfärden på diet.

Dåligt reptrick

– Det är klart att man kan fortsätta sänka skatter ofinansierat och därmed öka den ekonomiska ojämlikheten och fortsätta underfinansiera välfärden och bidra till en politik med massarbetslöshet. Det reptricket har vi hållit på med i många år nu och resultatet är väldigt tydligt, sade Ulla Andersson.

Några krav om vad och i så fall hur budgeten ska förändras under behandlingen i riksdagen, för att V ska stödja den, gav hon inte.

Regeringens behov av stöd från både C och V för att få igenom budgeten beror på om SD tänker stödja ett gemensamt budgetförslag som kan komma från M och KD.

Lyfter pensioner

Men SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt gjorde klart att SD inte tänker lova bort sitt stöd till M och KD utan vidare. Som SD-ledaren Jimmie Åkesson i partiledardebatten förra veckan underströk han att en höjning av pensionerna, eller mer i plånboken för pensionärerna, är en extra viktig fråga för partiet.

– Vi kommer att prioritera höjda pensioner, sade Sjöstedt.

Den som inte delar den synen kan inte räkna med SD:s stöd, enligt Sjöstedt. Han förvarnade om att SD i nästa vecka kommer att lägga fram ett förslag som stärker pensionerna och pensionssystemet långsiktigt.

– En väldigt genomarbetad och uttänkt modell, hävdade han.

Halvera bistånd

Han klagade över att regeringen anslår 52 miljarder till biståndet nästa år och antydde att en del pengar kan hämtas där. SD vill halvera biståndet till 27 miljarder, Moderaterna har haft förslag om att minska det med omkring 15 miljarder. Men Kristdemokraterna har hittills inte velat sänka det alls.

Publisert:

Ämnen i artikeln