Höga dödstal i Bulgarien och Rumänien

Av:  TT TT:s korrespondent

Män i en sjukhuskorridor i Veliko Tarnovo i Bulgarien. Antalet döda i covid-19 i landet stiger nu kraftigt. Arkivfoto.
Män i en sjukhuskorridor i Veliko Tarnovo i Bulgarien. Antalet döda i covid-19 i landet stiger nu kraftigt. Arkivfoto.

Bulgarien och Rumänien är särklassigt sämst på covidvaccinering i EU. Nu stiger också dödstalen snabbt.

Den senaste veckan har de två länderna redovisat runt 500 nya dödsfall i covid-19 vardera, visar den senaste statistiken från EU:s smittskyddsenhet (ECDC).

Det har fått Bulgarien att hastigt bli näst värst på EU-listan över antalet döda per capita i covid-19, sedan pandemin inleddes i fjol.

Endast Ungern är just nu värre, med drygt 300 döda per 100 000 invånare, mot 290 för Bulgarien. Sverige ligger på 15:e plats av de 27 EU-länderna, med drygt 140 covid-döda per 100 000 invånare. I verkliga tal ligger dock Italien fortsatt högst i EU, med drygt 130 000 döda.

Överlag domineras topplistan över döda per capita av EU-länderna i Östra Europa – som även ligger sämst till när det gäller antalet fullt ut vaccinerade i hela befolkningen.

Allra värst är just Bulgarien och Rumänien med endast 18,5 respektive 27,3 procent fullvaccinerade. Flest vaccinerade i EU har Malta och Portugal, som både ligger kring 80 procent.

Flest antal nya covid-19-fall per capita i EU har just nu Slovenien, följt av Lettland och Estland. Även i den statistiken är det just nu i Östeuropa som ökningen är störst.

DAILY Australien – ett land bakom lås och bom

Aftonbladet Daily med Miriam Troon, bosatt i Melbourne, Australien.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: