Här går snattaren till attack mot Ica-personalen

När personalen försökte stoppa snattaren gick han till våldsam motattack.

En anställd såg hur hennes kollega blev fälld ner på betonggolvet.

– Man blir såklart skärrad, säger hon.

Den obehagliga incidenten utspelade sig strax efter lunch på fredagen i en Ica-butik på Södermalm i Stockholm.

Aftonbladet har pratat med en anställd i butiken. Hon berättar att flera ur personalen såg hur en man plockade på sig varor. När mannen gick ut förbi kassan försökte en kollega stoppa honom. Men mannen vägrade.

– De sa ”lägg i från dig varorna, vi ser att du har stoppat på dig”. Då blev han istället våldsam i och började gå mot min kollega, berättar hon.

Stamkunden ingrep

Aftonbladet har tagit del av en övervakningsfilm som fångat mannens attack. Där ser man hur tre ur personalen närmar sig mannen. En kvinna får tag i mannens jacka, men han sliter sig loss och sparkar henne på benet.

– Han fällde min kollega. Jag blev jätterädd och vågade inte gå fram när jag märkte hur aggressiv han var, säger den anställda.

Även en stamkund som var på väg in i butiken försökte ingripa, men utan resultat. Tumultet fortsatte sedan på gatan utanför butiken. Där skrek mannen aggressiva och hotfulla saker åt kvinnan som Aftonbladet pratat med.

Polisen: Väldigt stökigt

Utanför butiken ingrep väktare mot mannen. Han gjorde motstånd även mot dem. Kort därefter kom en polispatrull och tog över.

– Det var väldigt stökigt som jag förstod det, säger Helena Boström Thomas, Stockholmspolisens presstalesperson.

Butikens övervakningskamera fångade kalabaliken på film.
Butikens övervakningskamera fångade kalabaliken på film.

Mannen greps och är misstänkt för misshandel, olaga hot och ringa stöld.

Som tur är skadades ingen allvarligt vid händelsen.

– Det är ju betonggolv så min kollega hade kunnat slå i huvudet rejält om hon fallit på ett annat sätt, säger den anställda kvinnan.

”Ska sälja varor – inte bli misshandlade”

Hon är skakad och upprörd efter händelsen. Det är inte första gången personalen blir utsatta för hot eller våld på jobbet. De senaste 1,5 åren har butiken haft väktare på heltid. Men nu håller butiken på att byta väktarbolag, och därför fanns ingen väktare där just i dag.

– Det händer våldsamma saker säkert en gång i veckan. Vi har blivit hotade med kniv tidigare och jag har kollegor som blivit slagna.

Nu har hon och kollegorna fått nog.

– Det här har förstört hela min arbetsdag. Det är inte det jag ska lägga mitt fokus på. Vi ska sälja varor, inte bli misshandlade.

Publisert:

LÄS VIDARE