Rysslands invasion av Ukraina

Flera förslag på namnbyte vid ryska ambassaden

Av: 

Erik Karlsson

NYHETER

Många vill byta namn på Gjörwellsgatan där den ryska ambassaden ligger.

Ryske ambassadören föreslås behöva adressera post till bland annat Zelenskyjgatan och Boris Nemtsovs gata.

– Personligen tror jag det är ganska långt borta att vi byter namn, säger namnberedningens ordförande Olle Zetterberg.

I litauiska huvudstaden Vilnius måste den ryska ambassaden nu mer ändra gatuadressen på sina visitkort till Ukrainska hjältars väg 2. I Prag finns ett förslag på att ändra en passage framför ambassaden till Ukrainska hjältars väg och i albanska Tirana kommer posten adresseras till ambassadören på Fria Ukrainas gata.

En byråkratisk giftpil mot Ryssland som svar på kriget i Ukraina.

Och förslagen trillar in även i Stockholm där ambassaden ligger på Gjörwellsgatan i stadsdelen Marieberg på Kungsholmen.

Ryska ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm. Arkivbild

Vill döpa efter Putinmotståndare

Kristdemokratiska ungdomsförbundet har bland annat föreslagit att gatan där ambassadör Viktor Tatarintsev håller till ska kallas Zelenskyjgatan.

– Varje gång den ryska ambassaden mottar sin post eller ska bjuda in gäster ska de bli påminda om Stockholms och Sveriges stöd för Ukraina i detta fruktansvärda krig, skriver förbundsordförande Nike Örbrink i ett pressmeddelande.

Liberala ungdomsförbundet vill att gatan döps efter ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov som mördades på öppen gata 2015.

– Vi vet att det inte är praxis att döpa om gator efter ickesvenskar. Men ett undantag är välmotiverat i det här fallet, säger Marcus Willershausen, distriktsordförande i LUF Storstockholm, till Mitt i.

Utöver det har minst två ytterligare medborgarförslag lämnats in.

– Det har kommit in många välmenande förslag och det är väldigt viktigt både med den solidaritet som människor visar med ukrainare och med fördömandet av det som nu händer i Ukraina. Vad gäller förslagen på gatunamn är det en fråga som vår namnberedning kommer diskutera i förhållande till de traditioner som staden har i namngivandet av gator, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad.

Det har varit flera demonstrationer utanför ryska ambassaden i Stockholm de senaste veckorna.

”Stockholm konservativa”

Nästa möte i namnberedningen är på måndag. Ordföranden Olle Zetterberg tror dock inte att hela eller delar av Gjörwellsgatan får ett nytt namn.

– Spontant tror jag inte det sker i brådrasket, men vi är flera ledamöter och det kan finnas andra synpunkter, säger han.

Normalt sett krävs det att man har stöd av boende och hyrestagare på gatan om man vill byta namnet på den. Ska den dessutom vara döpt efter en person behöver denne ha varit avliden i minst fem år vilket skulle diskvalificera president Volodymyr Zelenskyj.

Det kan inte bli aktuellt att hävda någon slags force majeure här?

– Det jag kan säga är väl att Stockholm är konservativa med namnbyte på gator. Men vi ska bereda frågan och sen ligger beslutet hos stadsbyggnadsnämnden, säger Olle Zetterberg.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Ryska attacker mot tre nya städer – uppmaningen: ”Ta skydd”

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Stockholms stad

Volodymyr Zelenskyj

Viktor Tatarintsev

Boris Nemtsov

Ryska ambassaden

Ryssland