Bilderna visar förödelsen i Aleppo

Av: Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:

En gång Syriens största stad – och landets kommersiella centrum. Men i dag är Aleppo en stad i ruiner.

Se före och efter-bilderna som visar förödelsen.

Foto: STAFF / TT NYHETSBYRÅN

De sista rebellerna och civila väntar på att evakueras ur östra Aleppo. Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) finns runt 3 000 människor kvar, som ska lastas på 60 bussar. 21 bussar väntar också på att evakuera boende i de shiamuslimska byarna Foua och Kefraya, som anses vara regimvänliga och som belägrats av rebeller i flera år, skriver TT.

Därefter ska östra Aleppo vara tömt på rebeller och de civila som levde bland dem – och det fyra år långa och blodiga slaget om Aleppo är helt över.

Stad i ruiner

Den västra delen av staden har kontrollerats av regimen och är trots beskjutning från rebellerna mestadels intakt. Den östra ligger i ruiner, efter att regimen, allierade miliser och ryskt bombflyg under flera månader låtit bomberna regna över stadsdelen. Tusentals civila har dött.

Fotografen Omar Sandiki befinner sig i östra Aleppo och har tagit bilder på flera berömda byggnader – som ärrats av striderna.

Skolan al-Sheebani i Aleppos gamla stad. Bilden överst är tagen år 2008 – den andra den 17 december 2016.

Foto: OMAR SANADIKI / TT NYHETSBYRÅN

År 2009, när den översta bilden togs på samma skolas gård, var den full av människor. I dag är skolgården öde.

Foto: OMAR SANADIKI / TT NYHETSBYRÅN

Umayyad-moskén, en av Aleppos och Syriens största moskéer har också drabbats hård av de senaste årens strider mellan Fria Syriska Armén och Assads regimstyrkor.

Foto: STAFF / TT NYHETSBYRÅN

År 2013 lovade president Assad att moskén skulle byggas upp igen. Minareten totalförstördes i april 2013, medan den var under rebellernas kontroll. Båda sidor anklagade varandra för att ha förstört moskén.

Foto: OMAR SANADIKI / TT NYHETSBYRÅN

Aleppos stolthet, citadellen i gamla stan, är bland världens äldsta slottsbyggnader – det finns spår från 3000 år före Kristus. Citadellen, som är skyddade av Unesco, rustades upp i början 2000-talet, men har sargats hårt av striderna i Aleppo. Bilden överst är tagen 2010.

Foto: STAFF / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE