9 män slåss om Trumps viktigaste ministerpost

avMartin Schori

Vem blir utrikesminister?

Den frågan är glödhet i USA just nu.

De här nio männen är aktuella för positionen.

1 av 2 | Foto: AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Utrikesministerposten anses vara den allra tyngsta i USA:s regering. Donald Trump har redan utsett en handfull ministrar (se nedan) men vem som blir chef över utrikesdepartementet är fortfarande föremål för spekulationer. För ett tag sedan var kandidatlistan nedkokad till fyra, men nyligen växte den igen.

Dessa nio ligger närmast till, enligt nyhetsbyrån Reuters.

1. Mitt Romney. Var presidentkandidat år 2012 – men också en av Trumps hårdaste belackare. Efter valet har han dock träffat Trump och därefter kovänt. Men kritiken mot Romney är hård, även inom Trumps egna team.

– Jag kan komma på 20 andra personer som vore mer kompatibla med Trumps utrikespolitiska vision, säger Trumps rådgivare Newt Gingrich till Fox news.

2. Rudy Giuliani. Före detta borgmästare i New York. Giuliani blev rikskänd efter attackerna den 11 september. Han var tidigt ute och stödde Trump och har därför ansetts ha god chans att ta plats i en Trump-regering, både som justitieminister och utrikesminister. Giuliani är en kontroversiell politiker och har kritiserats för sina kopplingar till Ryssland.

3. Bob Corker. Senator i Tennesse och ordförande i utrikesutskottet. Är impopulär i högerkretsar eftersom han anses inte ha lyckats stoppa Obamas kärnavtal med Iran.

4. David Petraeus. General och tidigare chef för CIA. Tvingades avgå från CIA efter att ha läckt hemlig information till sin älskarinna (och biografiskrivare). Om Trump utser Petraeus skulle han få förklara varför han ville kasta Hillary Clinton i fängelse för läckta mejl, men vill ge Petraeus, som både dömts och avskedats, ett toppjobb.

5. Jon Huntsman. Tidigare guvernör i Utah och ambassadör i Kina under Obama. Kandiderade till president år 2012.

6. James Stavridis. Pensionerad general i flottan.

7. John Bolton. Tidigare FN-ambassadör. En av USA:s mest hökaktiga politiker, som lobbat hårt för Irakkriget och förslagit att USA ska bomba Iran. Frågor har väckts hur man ska förena Trumps icke-interventionistiska politik med Boltons mycket interventionistiska visioner. Har varit rådgivare till Mitt Romney.

8. Rex Tillerson. Oljebolaget Exxon Mobils högsta chef.

9. Joe Manchin. Senator i West Virginia Democrat – och demokrat.

TRUMPS REGERING

Här är övriga ministrar som nominerats av Trump.